donderdag 16 januari 2014

Spaghetti bolognese
Ik had een week of wat geleden rundergehakt bij Boerderij de Buitenplaats gekocht, dat is hier een biologische boer niet ver vandaan. Ik haal er altijd melk, boter en crème fraîche. Je kunt jezelf redden want ze hebben een zuivelhuisje aan de weg staan met daarin alle soorten 'Loeigoeie' zuivel die ze van eigen melk maken. Het is dus een kwestie van goed vertrouwen, dat je ook werkelijk betaalt.
Ik vind het leuk dat dat nog kan, er zal gerust wel eens wat meegenomen worden zonder te betalen, slechte mensen heb je natuurlijk overal.

Het is dus een melk-boer, ze hebben koeien voor de melk en niet voor het vlees. Af en toe wordt er een koe geslacht en dit vlees kun je diepgevroren bij ze kopen. Ze hebben de zogenaamde dubbeldoe koeien, deze zijn goed voor melk en daarna geven ze prima vlees. Het zijn dus niet van die uitgemergelde koeien waar geen vlees opzit.

Wat te doen met rundergehakt, je kunt er natuurlijk van alles mee, ik heb er bolognesesaus van gemaakt. Een lekkere hoeveelheid zodat er ook nog wat porties in de vriezer kunnen voor de volgende keer.
Het recept komt uit 'Koken voor familie en vrienden' van Ainsley Harriot, ik heb de bolognese eerst in een creuset pan gemaakt en het daarna over gedaan in de crockpot. Daar heeft het bijna vier uur in staan sudderen, het resultaat was een heerlijke dikke saus.

Ingrediënten voor 8-12 personen

2 eetl. olijfolie
125 g pancetta of doorregen ontbijtspek, in blokjes gesneden
1 flinke ui, gesnipperd
1 wortel, geschrapt en fijngehakt
2 stengels bleekselderij, fijngehakt
3 teentjes knoflook, gesnipperd
2 tl. fijngehakte tijm, of 1tl gedroogde tijm
2 laurierblaadjes
750 g mager rundergehakt
2 eetl. tomatenpuree
300 ml rode wijn
2 blikken gepelde tomaten in blokjes (400 g)
zout en versgemalen zwarte peper
versgeraspte Parmezaanse kaas, om erbij te serveren

Bereidingswijze:

Verhit een pan met een dikke bodem. Giet de olijfolie in de pan en laat het spek een paar minuten uitbakken tot het knapperig begint te worden. Voeg de ui, de wortel, de bleekselderij, de knoflook, de tijm en het Laurierblad toe. Bak, regelmatig omscheppend, 8-10 minuten tot de groenten beginnen te kleuren.
Doe het gehakt erbij, roer goed met een houten lepel om het los te maken en laat het kleuren. Voeg de tomatenpuree toe en laat al roerend een paar minuten meebakken.
Blus af met een scheutje wijn en maak alle aanbaksels van de bodem los. Voeg de resterende wijn, de tomatenblokjes en wat zout en peper toe. Breng aan de kook, draai het vuur zo laag mogelijk en laat ten minste 2 uur maar liever nog 4 uur zachtjes koken tot het vlees helemaal gaar is en de saus de gewenste dikte heeft.

Kook de pasta volgens de aanwijzigingen op de verpakking beetgaar. Doe de saus bij de pasta en schep het goed om. Serveer het de Parmezaanse kaas.

Wij hebben het door de spaghetti gedaan maar je kunt natuurlijk ook een andere pastasoort nemen, ook kun je de saus prima gebruiken voor lasagne.
Dit was voor ons tweetjes wel erg veel, ik heb nog vier porties ingevroren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten