maandag 6 januari 2014

Uiensoep
We eten het niet zo vaak maar waarom eigenlijk niet? Het is heerlijk, makkelijk en goedkoop, niet dat goedkoop het belangrijkst is maar het is wel meegenomen. Het is niet veel werk maar het kost wel wat tijd om te maken, je maakt het dus niet even vlug. Een beetje slow cooking eigenlijk.
Dit recept komt uit een boek van James Tanner en heet: Neem 5 ingrediënten. De titel zegt het al, de recepten bestaan uit niet meer dan vijf ingrediënten, daar horen dan peper, zout, boter, olie etc niet bij.
Heel vaak wordt er op de soep een snee stokbrood gedaan met daarop geraspte kaas, dit wordt dan in de oven nog even gegratineerd. Dat is natuurlijk heerlijk maar zonder kan het ook.

Ingrediënten:

50 g boter
2 el olijfolie
1 kg uien, geschild en in dunne halve ringen
1 laurierblaadje
klein bosje tijm, samengebonden met een stukje keukentouw
1 l bouillon, vlees of groente
zeezout en versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze:

Verhit de olie en smelt de boter in een grote liefst zware pan. Voeg de uien toe, draai het vuur laag, doe het deksel erop en laat de uien in 20 minuten zacht worden maar nog niet verkleuren. Schep de uien af en toe om.

Draai het vuur iets hoger, voeg het laurierblad en het bosje tijm toe en laat alles afgedekt nog eens 20 minuten zachtjes bakken. De uien moeten donker goudbruin, kleverig en gekarameliseerd zijn.
Roer af en toe zodat de uien niet aanbakken.

Voeg al roerend met een pollepel de bouillon toe en schraap daarbij de bodem van de pan goed schoon. Breng alles aan de kook, draai het vuur laag en laat de soep 20 minuten zachtjes pruttelen. Neem het bosje tijm en het laurierblaadje uit de pan en gooi deze weg. Schuim eventueel vet af en breng de soep op smaak met zeezout en versgemalen zwarte peper.


2 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. Ja heerlijk! Maar de volgende keer ga ik 'jouw' versie proberen. Ik had ook nog in Jamie zijn boek gekeken maar kon geen uiensoep vinden, nu weet ik dat die er wel moet zijn, beter zoeken dus ;-)

      Verwijderen