maandag 26 mei 2014

Oosterse pannenkoekjes





We houden wel van de Oosterse keuken daarom spraken deze pannenkoekjes mij ook direct aan.
Ik kwam ze tegen in het boek Eten met familie en vrienden van Sarah Raven, met een heerlijke foto.
Je hebt er best wel wat ingrediënten voor nodig maar als je vaker Oosters kookt zul je het meeste wel in huis hebben. Het verbaast mij alle keren weer als ik een recept lees dat dat bij ons ook zo is. 
Je krijgt zo stiekemweg best wel een basisvoorraad van van alles, zeg maar gerust een hele la vol met allerlei flesjes, potjes, bakjes, zakjes.... 
Alleen de verse ingrediënten moeten gekocht worden of als het een beetje meezit heb je die in de tuin.

Lekkere pannenkoekjes maar toch wel even wat werk, vind ik dat met gewone pannenkoeken ook altijd. Geeft dat natuurlijk niet, je kunt ze ook goed van tevoren bakken of gewoon op tijd beginnen....

Ingrediënten voor 12 kleine (13 cm) of 6 grote (21 cm) pannenkoekjes:

60 g bloem
30 g rijstbloem
½ tl tafelzout
1 groot ei
1 grote eidooier
1 rode Spaanse peper, zaadjes verwijderd en in ringetjes gesneden
snufje gemalen zwarte peper
4 druppels sesamolie
plantaardige olie om te bakken (zonnebloemolie)
5-6 bosuitjes, alleen het groene en lichtgroene deel, in schuine ringetjes van 5-10 mm
      het witte gedeelte gebruik je voor de dipsaus
klein bosje koriander, kleingesneden

Voor de dipsaus:

3 el sojasaus
2 el rijstazijn (ongekruid)
1 tl sesamolie
1 tl sesamzaad
1 el korianderblad, kleingesneden

Bereidingswijze:

Doe de bloem en rijstebloem in een kom, voeg het zout, ei, eidooier, 200 ml water, Spaanse peper, zwarte peper en de sesamolie toe. Kluts alles goed door elkaar en laat zo minstens een half uur rusten op kamertemperatuur. Het blijft een dun beslag.

Vermeng voor de dipsaus alle ingrediënten in een kommetje en zet dit afgedekt in de koelkast. Je kunt dit ook al van tevoren maken maar doe dan de koriander er pas op het laatst bij.

Verhit op matig vuur een el olie in een koekenpan van ø 20 cm (of grootte naar keuze) tot deze goed heet is maar niet walmt. Schep er 2 eetlepels van het beslag in en houd de pan schuin zodat het beslag over de hele bodem vloeit. Strooi er wat van de bosuiringetjes en koriander over en druk deze met en spatel licht in het beslag.
Bak elke pannenkoek circa 2 minuten tot hij aan de onderkant licht kleurt. Keer hem om en bak nog een minuut tot de bosuitjes licht kleuren.
Laat de pannenkoekjes op een vel keukenpapier glijden en rol hem met behulp van het papier op.
Leg de opgerolde pannenkoekjes op een schaal en houd ze warm. Bak zo alle pannenkoekjes en serveer ze samen met de dipsaus.


4 opmerkingen:

  1. Leuk recept. Je maakt de laatste tijd wel vaak wat uit dat boek.
    Je zou de pannenkoekjes ook nog iets kunnen vullen. Of is het zo al lekker genoeg?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind het een super boek, heel gevarieerd, ben er nog lang niet mee klaar !
      Goed idee om ook eens te vullen, nu hadden wij ze bij gewokte paksoi en rijst dan zijn ze zo ook heerlijk.

      Verwijderen
  2. Mmm, lijkt me lekker! Thanks voor de inspiratie!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ben benieuwd wat voor draai je er aan gaat geven, leuk!

      Verwijderen