zaterdag 3 mei 2014

Sinaasappeltaart met amandelmeel




Een taart met sinaasappel, de hele sinaasappel, met schil en al.
We hebben zoiets taart al eens eerder gemaakt, dat was op een kookcursus bij Chantel's Mengelmoes. Toen ik dit recept tegen kwam in het boek 'Eten met familie en Vrienden' van Sarah Raven (ja daar is ie weer....) moest ik daar gelijk aan denken.
We hebben daar een basis kookcursus gevolgd onder leiding van de altijd enthousiaste Chantel in haar mega gezellige kookstudio. We krijgen nog altijd mail als er weer wat nieuws te doen is, misschien maar weer eens een workshop volgen.

De sinaasappeltaart: je gebruikt dus de hele sinaasappel, ik heb daarom onbespoten sinaasappels gekocht. Het schijnt dat de 'gewone' sinaasappels behoorlijk bespoten zijn en dat je dat er niet zomaar vanaf wast.
Of het door de onbespoten sinaasappel komt weet ik niet, maar het is een super lekkere taart geworden.
Heel erg licht en luchtig (dat lijkt op de foto niet), zonder boter en met amandelmeel in plaats van bloem, dus ook nog eens glutenvrij.
Erbij had ik geklopte slagroom met een paar eetlepels citroenmarmelade, dat was er ook heerlijk bij.
Wij vonden deze taart een topper, weer eens helemaal wat anders.

Ingrediënten:

2 sinaasappels, liefst onbespoten
6 eieren
250 g suiker
2 tl vanille extract
rasp van 1 citroen
rasp van 1 limoen
1 tl bakpoeder
250 g gemalen amandelen
springvorm ø 24cm, ingevet en bestoven met bloem of paneermeel

Voor de marmeladeroom:
250 ml slagroom
100 g mascarpone of verse roomkaas
2 el sinaasappelmarmelade, ik heb citroenmarmelade gebruikt (stond nog in de koelkast)
1 el fijne kristalsuiker, naar smaak (ik heb geen suiker gebruikt, vond het zonder zoet genoeg)

Bereidingswijze:

Boen de sinaasappels goed schoon en kook ze in hun geheel 1½ uur in een pannetje water tot ze zacht zijn. Laat ze afkoelen.

Verwarm de oven voor tot 190 °C.

Klop de eieren met de suiker tot het een mooie luchtige massa is. Meng er de vanille, citrusrasp, bakpoeder en de gemalen amandelen door.

Snijd de sinaasappels doormidden en verwijder de pitjes. Pureer de sinaasappels met schil en al in een foodprocessor / keukenmachine.
Meng dit door het eimengsel. Schenk het beslag in de springvorm en bak de taart 1 uur in het midden van de oven. Let wel op dat de bovenkant niet te bruin wordt, ik heb er na een half uur een stukje aluminiumfolie over gedaan.
Laat de taart helemaal afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.

Klop voor de marmeladeroom de slagroom lobbig, vouw er de mascarpone of roomkaas door en dan de marmelade. Ik heb alleen slagroom gebruikt, was ook lekker. Voeg naar smaak nog wat suiker toe.



4 opmerkingen:

  1. In het boek "De Joodse Keuken" van Claudia Roden staat ook zo'n recept met hele sinaasappels (staat op mijn blog). Ik vond het toen ook heel erg apart en moest het uitproberen.Heel erg lekker! Die marmeladeroom lijkt me er ook lekker bij

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja dat klopt, Sarah Raven verwijst ook naar Claudia Roden maar niet naar wel boek. Ik had het kunnen weten dat jij hem ook al eens gemaakt hebt ;-)

      Verwijderen
  2. Lekker sinaasappel en amandelmeel!

    BeantwoordenVerwijderen