zaterdag 16 augustus 2014

'Gezonde' courgettecake




Vorig jaar rond deze tijd was spannend: Huis, tuin en keukenvertier ging de lucht in.

Het eerste stukje was, om het een beetje feestelijk in te luiden, een courgettetaart. Nu zijn we een jaar verder, heel veel stukjes, nog meer foto's, veel werk maar heel erg leuk.
De lijst met volgers is boven verwachting, regelmatig wordt er een reactie achter gelaten, daar doe je het niet voor, maar leuk is het wel!
Het is voor ons een superleuk naslagwerk. Als ik terug kijk dan denk ik, heb ik dat allemaal gekookt en gebakken....en opgegeten? Eerder schreef ik het altijd op, maar dit spreekt veel meer. Af en toe neemt Evert de pen even over, ook hij is enthousiast, dan heb ik een dagje verlof. Ook is hij het, die het uitvogelt om de bijvoorbeeld de boekenlijst intelligent te maken.
Dat maakt dat we het eigenlijk een beetje samen doen.

Om het toch een beetje te vieren heb ik deze courgettecake gebakken. Ik zag deze voorbij komen op de blog van Marleen 'Eten uit de volkstuin'. Ik heb het recept iets aangepast, de suiker heb ik vervangen door palmbloesemsuiker, minder slecht dan 'gewone' suiker. Dat maakt dat ik het een 'Gezonde' courgettecake noem.
Een heerlijke cake bij een kopje koffie of thee, of als extraatje mee in de broodtrommel naar het werk. En ook niet onbelangrijk, er is weer een courgette op ;-)


Ingrediënten:

225 gram dadels, ontpit en grof gehakt
300 gram bloem
1,5 theelepel bakpoeder
1 theelepel kardemompoeder
snufje zout
2 eieren
80 gram palmbloesemsuiker
125 ml zonnebloemolie
200 g courgette, grof geraspt
80 gram walnoten, grof gehakt

Cakeblik, ingevet

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Wel de dadels een minuut of 10 in heet water, giet ze af en laat goed uitlekken.
Meng de bloem, bakpoeder, kardemom en het zout goed door elkaar.
Klop de eieren met de suiker schuimig.
Meng er de courgette en de olie door en spatel het bloemmengsel erdoor
Schep als laatste de walnoten en dadels erdoor en giet het mengsel in het cakeblik.
Bak de cake in het midden van de oven tot deze gaar is, bij mij was dat na een uur en 15 minuten. Controleer het na een uur, prik met een satéprikker in de cake, als deze er schoon uitkomt is de cake gaar, laat hem anders nog een 10-15 minuten bakken.





4 opmerkingen:

  1. Gefeliciteerd met de 1e verjaardag van dit heerlijk blog!!
    Ik moet nog over een drempel voor taarten met groentes. Maar mijn 1e worteltjestaart (en 2e, 3e, en 4e) was voor de zomer een feit. Bij mij gaat er ook geregeld een overgebleven versnapering in de broodtrommel. Leidt vaak tot verbaasde blikken van collega's :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel, heel attent!
      Ook heerlijk, worteltjestaart, je brengt me op een idee. Je moet even aan het idee wennen maar het is super lekker. Haha en laten de collega's maar kijken, ze weten niet wat ze missen.

      Verwijderen
  2. Ik heb vorige week zoetzuur gemaakt. Potten vol en wou ook nog iets anders maken. De cake lijkt me heel lekker en ik ga het zeker proberen. Dank je wel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk Geja, hier ook redelijk wat potten courgette zoetzuur, we vinden het heerlijk. En als tegenhanger de courgettecake, wij vonden hem heel erg lekker. Ik kan hem ook nog wel een keertje bakken van de laatste courgettes. Succes, ik hoop dat jullie hem ook lekker vinden!

      Verwijderen