zaterdag 23 augustus 2014

Koffie- walnotentaart




Het eerste recept uit het boek: De kunst van het bakken van Delia Smith. De koffie- walnotentaart, en dat terwijl we helemaal geen koffie drinken. Ik ben nooit een koffiedrinker geweest, heb bij mijn ouders thuis zelfs nog nóóit koffie gedronken. Evert dronk voorheen wel koffie maar is daar jaren geleden ook mee gestopt, we zijn meer van de thee en dan het liefst kruidenthee.

En dan is de eerste taart uit het boek een koffie- walnotentaart.... 
Het is dus niet zo dat ik het niet lust, vind het zelfs wel lekker maar dan met alles erop en eraan. Mokka vinden we ook allebei lekker dus deze taart moest wel een succes worden.
En dat is ie, heerlijk, helemaal met de mascarpone ertussen en erop.

Het recept is voor twee vormen van ø 18 cm, die hebben we niet, ik heb het recept iets aangepast voor een vorm van ø 20 cm. Als je twee vormen hebt kun je het beslag verdelen, ik heb het in één vorm gebakken en de taart later overlangs doorgesneden, ging prima.
Ik zou nog wel eens twee vormen van ø 18 cm willen hebben maar die zijn hier moeilijk te vinden. Je kunt ze wel in Engeland bestellen, je kunt zelfs een hele set met bakvormen bestellen die perfect bij dit boek passen. Ja, laat Delia Smith maar lopen, die speelt daar weer goed op in. Ik ga daar eerst nog eens een paar nachtjes over slapen.....

Ingrediënten voor de cake:

175 g zelfrijzend bakmeel
1.5 tl bakpoeder
175 g zachte boter
3 eieren
175 g rietsuiker
1.5 volle el instant-espressokoffie
50 g walnoten, fijn gehakt

Voor de vulling en topping:

325 g mascarpone (of meer...)
1.5 volle el instant-espressokoffie
1.5 el fijne rietsuiker
2-3 el melk
1 of twee bakvormen ø20 cm, ingevet
10 halve walnoten

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Zeef de bloem en het bakpoeder boven een grote kom. Doe de boter, eieren, suiker en instant-espressokoffie erbij en mix alles ongeveer 1 minuut met een handmixer tot een gladde romige massa. Het kan ook in een staande mixer maar dit gaat net zo makkelijk. Spatel er de fijngehakte walnoten door.

Doe het beslag in de vorm of verdeel het over twee vormen, strijk de bovenkant vlak.
Zet de vorm(en) in het midden van de oven en bak als je twee vormen hebt ca. 30 minuten, heb je het beslag in één vorm dan duurt het wel 40 minuten.
Controleer het aan het einde van de baktijd door met een satéprikker in het midden van de taart te prikken. Deze moet er schoon uitkomen, is dit niet het geval, bak dan langer.

Haal de cake uit de oven, laat even afkoelen, zodat de randen mooi los komen. Stort de cake uit de vorm en laat op een rooster verder afkoelen.

Maak de vulling als de cake afkoelt.
Meng in een kom de mascarpone, instant-espressokoffie en de suiker met 2 el melk. Het moet een gladde smeerbaren massa worden. Voeg als het niet goed smeerbaar is nog wat extra melk toe.

Als de cake goed is afgekoeld moet je deze als je één vorm hebt gebruikt overlangs doorsnijden zodat je twee cakes krijgt.
Verdeel de helft van het mascarponemengsel over de bodem en leg de andere helft hierop. Bestrijk de bovenkant met de rest van het mengsel. Dit hoeft niet heel netjes, mag wel wat golvend.
Verdeel als laatste de halvel walnoten in een cirkel lang de rand van de taart.
Nu is de cake in een heerlijke koffie-walnotentaart veranderd!




6 opmerkingen:

  1. Ziet er héérlijk uit! Toevallig heb ik vorige week bij AH een springvorm van 18 cm doorsnede gekocht. Misschien hebben ze ze nog.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik bedoel zo'n lage vorm met een losse bodem, maar een springvorm kan natuurlijk ook. Ik ga eerdaags even langs de Appie, bedankt voor de tip!

      Verwijderen
  2. Mmm, dat lust ik ook wel met een kopje koffie erbij :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Gek is dat eigenlijk. Ik drink ook alleen maar thee en toch vind ik de smaak van koffie in patisserie of ijs echt erg lekker. Blijft zo lekker lang in je mond hangen. Ik vind dat je een prachtige taart gemaakt hebt, zou er zo in bijten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hier precies hetzelfde, vinden ook de koffiesmaak erg lekker.
      Dankjewel voor het compliment, er is nog een stukje over.....

      Verwijderen