dinsdag 30 september 2014

Courgette-geitenkaastaart




Dit is denk ik wel het laatste recept met courgette voor dit jaar, we stappen eerdaags over op pompoen.
Af en toe nog een courgette maar niet veel meer. Ik heb gister van de laatste dikkerds courgette zoetzuur gemaakt, de wintervoorraad is weer op peil.
Verse courgette koop in de winter nooit, ze liggen er natuurlijk het hele jaar maar ik vind het echt een zomerse groente. Net als aardbeien, die eten we in de winter ook niet en zo is er nog wel meer.
Dat vind ik juist zo leuk aan de seizoenen, in het najaar kan ik mij verheugen op pompoen en paddenstoelen en in het voorjaar kijk ik reikhalzend uit naar de eerste sla.

Deze week ga ik de pompoenen oogsten, wat ik zo even snel telde zijn dat er een stuk of 15.
We hebben drie soorten, het zijn allemaal redelijk kleine pompoentjes dus een pompoen gaat in één keer op.
Maar nu eerst nog deze courgette-geitenkaastaart, kan nog makkelijk met dit mooie weer. Al is ie toch een beetje herfstig vind ik, er gaan namelijk rozijnen en kaneel in. 
Het recept komt uit 'Eten met familie en vrienden' van Sarah Raven.

Ingrediënten:

olijfolie
6-8 kleine courgettes in dunne plakjes (ik had 2 middelgrote)
2 flinke tenen knoflook
bosje bosuitjes, fijngesneden
1 el kerriepoeder
300 g zachte geitenkaas
2 el rozijnen
300 ml slagroom
3 eieren
1 tl kaneel
zout en zwarte peper

Ingrediënten voor de bodem:

250 g bloem
snufje zout
125 g koude boter, in blokjes
1 ei, losgeklopt

taartvorm met losse bodem ø 28 cm, met een losse bodem goed ingevet.

Begin met de bodem:

Zeef de bloem met het zout boven een kom en voeg het zout toe. Wrijf de blokjes boter er met je vingertoppen door zodat je een kruimelig mengsel krijgt. Voeg het ei en zoveel koud water toe dat het deeg een bal vormt. Dit kan ook heel makkelijk en een magimix, alle ingrediënten in de kom en dan met de pulsknop tot het deeg een bal vormt. Wikkel het deeg in plasticfolie en leg deze minstens een uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C. en laat een bakplaat mee verwarmen.
Rol het deeg uit tot een dikte van 2-3 mm en bekleed hiermee de taartvorm. Je kunt de randen nu bijsnijden maar het kan ook na het bakken.
Prik met een vork gaatjes in de bodem en leg er een vel bakpapier of aluminiumfolie op. Vul de vorm met een blinde vulling van droge bonen, rijst of bakknikkers.
Zet de bodem op de hete bakplaat en bak hem ca. 15 minuten. Verwijder de blinde vulling en het papier. Zet de bodem weer in de oven en bak deze nog 5 minuten.
Haal de bodem uit de oven en zet deze op een rooster. Doe de bakplaat weer terug in de oven en laat deze aan op 180 °C.

De vulling:

Verhit ondertussen de olijfolie in een diepe pan met zware bodem en smoor hierin de plakjes courgette met de bosui, knoflook en kerriepoeder ongeveer 7 minuten op laag vuur tot ze halfgaar zijn.
Verdeel dit mengsel over de bodem, verdeel er de geitenkaas over en strooi er de rozijnen over.

Roer in een kom de room, eieren en kaneel door elkaar en voeg flink wat zout en peper toe.
Schenk het roommengsel over de groentetaart, en zet de taart in het midden van de oven. Bak de taart ca. 40 minuten tot de vulling gestold is en mooi begint te kleuren.
Wordt de taart te donker kun je hem afdekken met aluminiumfolie.

Haal de taart uit de oven en laat hem op een rooster iets afkoelen, verwijder de vorm en snijd in punten. Lekker met een groene- of tomatensalade.




2 opmerkingen:

  1. Ziet er lekker uit!
    Zelf ga ik binnenkort ook een hartige taart maken, maar dan met pompoen. Ik koop al geen courgettes meer omdat ze in de winkel alweer flink in prijs omhoog zijn gegaan. Fijn als je er nog af en toe een uit je tuin kan halen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel Farah!
      Helemaal mee eens, de courgettes zijn geweest, nu tijd voor de pompoenen. Ik heb ze van de week geoogst dus ik kan aan de slag. Ben benieuwd wat jij er mee gaat maken, leuk!

      Verwijderen