zaterdag 16 mei 2015

Italiaanse stoofpot met zomerse kruiden




Een vriendin was jarig, wat moet je die nou geven..... Eigenlijk hebben we kadootjes afgeschaft maar soms is een verjaardag heel speciaal, dan kun je niet met lege handen komen.
Borduren is haar grootste hobby, maar wat moet je daar nou voor kopen, een naald en een paar kleuren borduurzijde? Gelukkig houdt ze ook van koken, dat is ook meer mijn ding.
Ze heeft zelfs, ik denk naar aanleiding van deze blog, een slowcooker (crockpot) gekocht. Dat leek me wel wat, een boekje met recepten voor de slowcooker. Zelf had ik het boekje ook niet dus heb ik er gelijk maar twee gekocht.
De eerste recepten zijn gemaakt, zo ook deze Italiaanse stoofpot met varkensvlees, heerlijk, helemaal als het een beetje rommelig weer is zoals vandaag. Niks lekkerder dan het huis binnen komen met een pruttelende crockpot op het aanrecht.

Oh ja Anita, mocht je dit lezen, ben benieuwd of jij (of Ab....) er ook al wat uit gekookt hebt, en ook vooral wat en was het lekker? Ik denk zomaar aan een recept met lam.

Ingrediënten voor 4 personen:

750 g varkensschouder, in stukjes
400 g kikkererwten uit blik, uitgelekt en afgespoeld
400 g tomaten(stukjes) uit blik
2 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 wortel, in stukjes
1 stengel bleekselderij, in stukjes
4 tenen knoflook, fijngehakt
2.5 dl passata
1.25 dl groentebouillon, van een blokje
2-3 el gedroogde munt
1 el gedroogde tijm
1 el gedroogde oregano
mespuntje kristalsuiker
zout en versgemalen peper
 fijngesneden munt of peterselie voor garnering

Bereidingswijze:

Doe het vlees, kikkererwten en de bliktomaten in de slowcooker.

Verhit de olie in een grote koekenpan (hapjespan) en bak hierin de ui, wortel en bleekselderij onder voortdurend roeren ca. 2 minuten. Voeg de knoflook toe en  bak deze nog 1-3 minuten mee tot de ui mooi zacht is.

Voeg de passata, bouillon, gedroogde kruiden, suiker en zout en peper toe en breng dit aan de kook.
Giet of schep dit mengsel bij het vlees en de kikkererwten in de slowcooker. Voeg eventueel nog wat bouillon toe zodat het alles net onder staat.

Leg het deksel op de slowcooker en schakel de timer in op stand laag voor 8 uur.
Voeg eventueel nog wat zout en peper toe, bestrooi het gerecht met munt of peterselie en dien op.
Wij hadden er polenta bij maar een gekookt aardappeltje, rijst of pasta kan natuurlijk ook.


2 opmerkingen:

  1. Heerlijk! Stoofpotjes staan hier echt in de top 3! Deze ga ik ook eens maken. Fijne dag, groetjes Els

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt Els! Dit was weer eens helemaal wat anders, meestal zijn stoofpotjes met rundvlees, door een nieuw boek krijg je weer nieuwe inspiratie ;-)

      Fijne maandag :-(

      Groetjes, Karin

      Verwijderen