zaterdag 30 mei 2015

Chocoladetaart met pistachenootjes





En weer een variant op de chocoladetaart, houdt het dan nooit op..... nee hoor voorlopig niet.
Deze keer met pistachenootjes, niet de goedkoopste nootjes maar wel heel erg lekker.
Controleer dat er geen doppen tussen de nootjes zitten, ik heb dit niet gedaan.
Vond wel dat de keukenmachine wat raar deed, achteraf bleken dat de doppen te zijn, ik kwam ze tegen in de taart, dat kan niet de bedoeling zijn. Het eet niet zo lekker en aan een bezoek aan de tandarts zitten we helemaal niet te wachten....

Ook met het maken van de toplaag ging het niet helemaal goed, ik dacht dat wel even tussendoor te doen tijdens het maken van pizza. Had ik beter niet kunnen doen. De slagroom met de chocolade stond lekker te pruttelen op het stel, als er iets is waar chocolade niet tegen kan is het hoge temperatuur. Het resultaat was dan ook een geschifte soort van drab.
Oh zo zonde, is daar nou echt niks meer van te maken. Doorroeren, afkoelen niks hielp, weggooien dan maar. Nog één poging, alles in een zeef gekieperd en boven een kom uit laten lekker. Dat werkte, de korrelige structuur verdween, ik kon het weer goed doorroeren en heb het over de taart uitgesmeerd. Pistachenootjes erover gestrooid, niemand die het in de gaten heeft.

Ondanks dat het niet helemaal goed was gegaan was het resultaat een heerlijke chocoladetaart met pistachenootjes en een soort van ganache, die we voorzichtig moeten eten. Tenminste, ik wel, Evert heeft van de pistachedoppen helemaal niks gemerkt !?

Het recept komt uit het boek 'Hoe word ik een goddelijke huisvrouw' van Nigella Lawson.

Ingrediënten voor de taart:

150 g pure chocolade in stukjes
150 g kristalsuiker (verdeeld in 50-50-50 gram)
150 g pistachenootjes
150 g zachte boter
6 grote eieren, gesplitst
beetje citroensap
snufje zout

Springvorm ø 24 cm, ingevet en de bodem bekleed met bakpapier

Voor de toplaag:

150 g pure chocolade, in stukjes
1.5 dl slagroom
drupje oranjebloesemwater, optioneel
2-4 el pistachenootjes, grof gehakt

Bereidingswijze taart:

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Smelt de chocolade in de magnetron of au bain-marie.
Doe de pistaches en 50 gram suiker in een keukenmachine en maal dit tot poeder. Doe de boter en nog  50 gram van de suiker bij en maal tot je een glad mengsel hebt. Doe er een voor een de eidooiers bij en druk na elke dooier even op de pulse-knop.
Laat de machine draaien en giet er geleidelijk door de vulopening de gesmolten (afgekoelde) chocolade bij.

Maak met een beetje citroensap de kom waar je de eiwitten in gaat kloppen vetvrij.
Klop de eiwitten met een snufje zout tot het schuim in zachte pieken blijft staan. Klop er geleidelijk de resterende 50 gram suiker door tot het schuim stevig is en glanst.
Doe een flinke schep van het eiwit bij het chocolademengsel en druk een paar keer op de pulse-knop. Giet het mengsel over in een grote kom. Spatel nu het eiwit in drie porties luchtig door het mengsel.

Giet het beslag in de voorbereide springvorm en plaats deze net onder het midden in de oven.
Bak de taart ca. 40 minuten tot deze mooi gaar is. Controleer dit door er een satéprikker in te steken, deze moet er schoon uitkomen.
Haal de taart uit de oven en laat deze 15 minuten in de vorm op een rooster afkoelen, verwijder dan pas de vorm. Laat helemaal afkoelen voordat de toplaag erover gaat.

Bereidingswijze toplaag:

Verhit de chocolade, slagroom en eventueel het oranjebloesemwater in een pan met dikke bodem op laag vuur. Blijf erbij!
Ga kloppen als de chocolade gesmolten is. Het mengsel moet niet te dik worden, het is wel mooi als het nog een beetje langs de zijkanten van de taart loopt. Bij mij ging dit dus niet, ik kon het smeren.
Strooi er als laatste de grof gehakte pistaches over.



  

2 opmerkingen:

  1. Hi, Really great effort. Everyone must read this article. Thanks for sharing.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. This is the precise weblog for anybody who needs to seek out out about this topic. You notice so much its almost arduous to argue with you. You positively put a brand new spin on a subject that's been written about for years. Nice stuff, simply nice!

    BeantwoordenVerwijderen