zaterdag 26 november 2016

Gembershortbread van Delia Smith





Op de foto lijkt het speculaas maar dat is het niet, het is shortbread, je hoort het vaak voorbij komen in de Engelse kookprogramma's. Het wordt in Engeland gegeten als hier biscuitjes heb ik het idee. 
Het woord 'short' kom je wel meer tegen in de Engelse baksels, shortcrust pastry is ook een hele bekende. Letterlijk vertaald is het een korte korst, oftewel een kruimelig deeg, hier ook wel zanddeeg genoemd.
Je hebt er diverse uitvoeringen van en ook nog verschillende smaken. Deze is met een beetje gemberpoeder en in een rond blik gebakken. Je kunt het ook in een rechthoek bakken, dan krijg je vierkantjes of rechthoekjes in plaats van punten.

Het recept komt uit het boek 'De kunst van het bakken' van Delia Smith. Zij staat erom bekend dat haar recepten kloppen, en ik kan dat alleen maar beamen.
Een lekker bros koekje en ook nog eens heel makkelijk om te maken.

Ingrediënten:

110 g patentbloem
110 g fijn havermeel (ik had dit niet in huis, ik heb havervlokken fijn gemalen)
110 g lichtbruine basterdsuiker
1 volle tl gemberpoeder
¼ afgestreken tl bakpoeder
150 g koude boter

Ronde bakvorm ø 20 cm met losse bodem (springvorm) ingevet en de bodem bekleed met bakpapier.

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Meng alle droge ingrediënten in een kom, roer met een garde tot er geen klontjes meer inzitten.
Snijd of rasp de boter in kleine blokjes en doe dit bij het droge mengsel.
Wrijf met je handen (vingertoppen) de boter door het mengsel tot je een mooi egaal deeg hebt met een zanderige structuur.

Verdeel het deeg over de voorbereide bakvorm en druk het licht aan zodat het overal gelijk is.
Zet de vorm ca. 45 minuten in het midden van de oven tot het net stevig voelt als je erop drukt.

Haal uit de oven en laat zo 5 minuten staan. Verwijder dan het bakblik en laat afkoelen op een rooster.
Snijd in puntjes en bewaar in een luchtdichte trommel.




Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen