dinsdag 8 november 2016

Gefermenteerde 'kappertjes' van de Oost-Indische kers
Ik ben helemaal van het fermenteren, leuk om te doen, lekker om te eten en ook nog eens heel erg gezond. Zuurkool is een gefermenteerde groente die iedereen wel kent, maar er is zoveel meer.
Kimchi is een soort van Koreaanse zuurkool gemaakt van chinese kool, wij vinden het heerlijk. Maar ook andere groentes als rode biet, wortel, koolrabi, bloemkool, spitskool, koolraap, radijs en zo nog wel een paar zijn heerlijk.
Nu dus de zaden van de Oost-Indische kers, je kunt ze op azijn zetten maar ook op gezouten water. Dan worden ze zuur door het fermentatieproces. Ik heb beide geprobeerd en ze zijn beide lekker. Maar omdat ik helemaal van het fermenteren ben, heeft dat mijn voorkeur ;-)

Het zijn natuurlijk niet de echte kappertjes die je in de winkel koopt maar het komt in de buurt. Het is niet het knopje van de kappertjesstruik maar het zaadbolletje van de Oost-Indische kers, de grootte is ongeveer gelijk en het is ook zuur.
Ik vind het gewoon leuk om iets wat gewoon in de tuin groeit iets kan vervangen wat je anders in de winkel koopt.

Ingrediƫnten:

groene zaadbolletjes van de Oost-Indische kers
pekelwater met 5% zout
kruiden als laurier, dille, mosterdzaad, jeneverbes (net wat je lekker lijkt en je in huis hebt)
schoon goed afsluitbaar glazen potje

Bereidingswijze:

Spoel de zaden schoon en breek de zaden los van elkaar.
Los 5% zout van het totaal gewicht water op in het water. Bijvoorbeeld 100 ml water/5 gram zout. Of hier een veelvoud van. Voor deze kappertjes had ik aan 100 ml genoeg.

Doe de zaden met de gekozen specerijen het schone glazen potje en giet hier het pekelwater op (de potjes mogen niet meer dan 3/4 vol). Er moet zoveel water op dat de zaden onder staan. Draai het deksel erop en zet ca. een week weg op kamertemperatuur. Draai elke dag even het deksel eraf om te ontluchten.
Proef of je ze lekker vind, zo ja zet ze dan koud zodat het fermentatieproces nagenoeg stopt. Of laat ze langer staan, dat worden ze zuurder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten