Ik ben
helemaal van het fermenteren, leuk om te doen, lekker om te eten en ook nog
eens heel erg gezond. Zuurkool is een gefermenteerde groente die iedereen wel
kent, maar er is zoveel meer.
Kimchi is een soort van Koreaanse zuurkool gemaakt
van chinese kool, wij vinden het heerlijk. Maar ook andere groentes als rode
biet, wortel, koolrabi, bloemkool, spitskool, koolraap, radijs en zo nog wel
een paar zijn heerlijk.
Nu dus de zaden van de Oost-Indische kers, je
kunt ze op azijn zetten maar ook op gezouten water. Dan worden ze zuur door het
fermentatieproces. Ik heb beide geprobeerd en ze zijn beide lekker. Maar omdat
ik helemaal van het fermenteren ben, heeft dat mijn voorkeur ;-)
Het zijn
natuurlijk niet de echte kappertjes die je in de winkel koopt maar het komt in
de buurt. Het is niet het knopje van de kappertjesstruik maar het zaadbolletje
van de Oost-Indische kers, de grootte is ongeveer gelijk en het is ook zuur.
Ik vind het
gewoon leuk om iets wat gewoon in de tuin groeit iets kan vervangen wat je
anders in de winkel koopt.
Ingrediƫnten:
groene zaadbolletjes
van de Oost-Indische kers
pekelwater
met 5% zout
kruiden als
laurier, dille, mosterdzaad, jeneverbes (net wat je lekker lijkt en je in huis
hebt)
schoon goed
afsluitbaar glazen potje
Bereidingswijze:
Spoel de
zaden schoon en breek de zaden los van elkaar.
Los 5% zout van
het totaal gewicht water op in het water. Bijvoorbeeld 100 ml water/5 gram
zout. Of hier een veelvoud van. Voor deze kappertjes had ik aan 100 ml genoeg.
Doe de zaden
met de gekozen specerijen het schone glazen potje en giet hier het pekelwater op (de potjes mogen niet meer dan 3/4 vol).
Er moet zoveel water op dat de zaden onder staan. Draai het deksel erop en zet
ca. een week weg op kamertemperatuur. Draai elke dag even het deksel eraf om te ontluchten.
Proef of je ze lekker vind, zo ja zet ze dan koud zodat het fermentatieproces nagenoeg stopt. Of laat ze langer staan, dat worden ze zuurder.
Proef of je ze lekker vind, zo ja zet ze dan koud zodat het fermentatieproces nagenoeg stopt. Of laat ze langer staan, dat worden ze zuurder.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten