Wat is dit toch lekker, echt een
favoriet bij ons in huis.
Er staat al een recept voor rendang
op de blog maar die wordt anders gemaakt. Als ik het weer eens maak heb ik
meestal diverse recepten die ik een beetje door mekaar hussel. Daarom zet ik
het nog maar een keertje op de blog, dan hoef ik dat de volgende keer niet meer
te doen, dit recept vinden we lekker. Punt.
Ik laat het altijd sudderen in de crockpot. Nadat ik het vlees en boemboe heb aangebraden, de kokosmelk heb
toegevoegd en alles aan de kook heb gebracht giet ik alles over, zet de timer
en het gaat zijn gang.
Wat altijd een variabele is zijn
de chilipepers, het is maar hoe heet zijn de pepers en hoe heet wil je het
gerecht hebben. Ik proef altijd een stukje peper dan heb je een idee wat je
erbij moet doen. Je kunt beter achteraf nog wat sambal toevoegen om het wat
pittiger te maken, is het eenmaal te pittig is er weinig meer aan te doen.
Ingrediënten voor de boemboe:
2 tl gemalen komijn
2 tl gemalen koriander
6 kemirienootjes, geroosterd
2 stengels citroengras, kontje en buitenste
blad eraf en in stukjes
3 cm verse laos, geschild en grof
gehakt
4 cm verse kurkuma, geschild en grof
gehakt (of ½
tl poeder)
ca. een duim gember, geschild en
grof gehakt
2 uien ca. 250 gram, grof gehakt
6 tenen knoflook
½
tl trassi
3 Spaanse pepers (of naar smaak),
grof gehakt
6 el water
Doe alle ingrediënten in een blender
of keukenmachine en maal dit tot een mooie fijne pasta. Met een vijzel kan het
ook snijd dan alles een stuk kleiner. Zet opzij.
Overige ingrediënten voor vier personen:
scheut zonnebloemolie
1 kg runder stoofvlees, in grove
stukken (op kamertemperatuur)
4 blaadjes djeroek poeroet
3 stuks salaamblad
600 ml kokosmelk
1 tl gula djawa
1 tl tamarindepasta
Bereidingswijze Rendang:
Verhit de olie in een flinke pan met
dikke bodem en bak hierin het vlees in gedeeltes rondom bruin.
Haal het vlees uit de pan en zet opzij.
Doe nu de boemboe in de pan en bak
dit een minuut of vijf op middelhoog vuur.
Voeg het vlees, djeroek poeroet,
salaamblad, kokosmelk, gula djawa en tamarindepasta toe.
Breng rustig aan de kook, draai het
vuur laag en laat het ca. 2 uur heel zachtjes pruttelen tot het vlees mooi gaar
is. Ik doe dit in een crockpot, dat werkt perfect.
De saus moet nu mooi ingedikt zijn,
is dit niet het geval laat het dan nog wat langer inkoken zonder deksel.
Verwijder de blaadjes, breng
eventueel op smaak met zout en serveer.
Lekker met witte rijst,
sambalboontjes en zoet/zuur van komkommer.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten