zaterdag 5 november 2016

Bramen- kruimelcake





Lekker bramen, het zelf plukken is wel een beetje voorbij maar in de winkel zag ik ze gister nog, van die dikke, zwarte, glimmende exemplaren. Je kunt voor door het beslag ook prima bramen uit de diepvries gebruiken maar wil je ze ook voor er bovenop dan heb je de verse nodig. Maar nodig is dit niet. Het staat gewoon leuk.
Je kunt ook ander fruit gebruiken denk dan aan frambozen, zwarte- of blauwe bessen. Genoeg om mee te variëren dus.

Het recept komt uit het boek Vegarabia, een prachtig boek met (wat de naam al doet vermoeden) vegetarische recepten uit het Midden-Oosten.
Ik was wel heel benieuwd naar deze cake, de baksels uit die streken zijn toch meestal wel anders dan dat wij gewend zijn. Het is dan ook anders, de kruimellaag is niet echt een kruimellaag zoals wij die kennen, dit is meer een korst. Deze wordt ook gemaakt met gesmolten boter in plaats van koude boter waarmee je zulke mooie kruimels maakt.

De naam is dus een beetje misleidend, je moet niet een rulle kruimellaag verwachten.
Maar anders hoeft natuurlijk niet minder lekker te zijn.

Ingrediënten voor de cake:

180 g bloem
1 ¼ tl bakpoeder
¼ tl zuiveringszout (bakingsoda)
¼ tl zout
140 g bramen (vers of diepvries)
240 ml zure room of yoghurt
1 ½ tl vanille-extract
140 g boter, op kamertemperatuur
200 g fijne kristalsuiker
2 grote eieren

Eventueel een handje verse bramen voor decoratie

Ingrediënten voor de kruimellaag:

120 g bloem
50 g kristalsuiker
80 g rietsuiker of bruine basterdsuiker
1 tl kaneel
⅛ tl zout
100 g boter, gesmolten

Vierkante bakvorm 23 cm, ingevet en bestoven met bloem, of bekleed met bakpapier

Bereidingswijze:

Maak eerst de kruimellaag.
Doe alle droge ingrediënten in een kom en meng dit goed door elkaar. Doe de gesmolten boter erbij en roer met een vork totdat de boter is opgenomen en de droge ingrediënten vochtig zijn. Zet apart.

Verwarm de oven voor tot 180 °C.
Doe de bloem, bakpoeder, zuiveringszout en het zout in een flinke kom en meng dit door elkaar. Doe een eetlepel van dit mengsel bij de bramen en meng dit zodat alle bramen bedenkt zijn met een klein beetje van dit mengsel. zet beide apart.

Klop in een kleine kom de zure room met het vanille-extract door elkaar en zet apart.

Doe de boter met de suiker in een kom en mix dit een minuur of 5 tot je een mooi luchtig, lichtgeel mengsel hebt. Voeg dan een voor een de eieren al kloppend toe.

Voeg nu om en om het bloemmengsel en de zure room toe in drie porties. Dit mag met de machine maar met een spatel gaat het ook. Het moet een mooi glad beslag worden.
Spatel als laatste de bramen erdoor.

Schep het beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad.
Verdeel de kruimels erover, breek de grotere kruimels in stukjes.
Bak de cake ca. 45 minuten in de oven tot een satéprikker er schoon uitkomt.
Laat de cake in de vorm op een rooster afkoelen.





Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen