dinsdag 29 november 2016

Chutney van courgette




Chutney, ik vind het er altijd zo gezellig en lekker uit zien maar ik weet nooit zo goed wat ik er mee moet.
Omdat we ieder jaar redelijk wat courgettes uit de tuin hebben ben ik altijd opzoek naar recepten en dan kom je iedere keer weer courgettechutney tegen.
Waarom dan toch niet een keertje maken, wat kun je verliezen.
Je kunt het bij koud vlees eten of op een bruschetta doen.

Dit recept komt uit het boek 'Vers uit de tuin' van Sarah Raven, dat is een boek wat bomvol recepten staat om je oogst te verwerken.
Ik heb in eerste instantie het halve recept gemaakt, daarvoor zijn niet veel courgettes nodig. Het wordt ook wel met grote courgettes gemaakt maar mijn voorkeur gaat uit naar de kleinere. Die zijn mooi stevig en veel smaakvoller.
  

Ingrediënten:

350 g courgette
100 g rozijnen
75 g gedroogde abrikozen, in stukjes
½ kleine zure appel
1 tl fijngesneden gember
65 g suiker
¼ tl zout
250 ml witte wijnazijn

Specerijen:

½ tl geel mosterdzaad
½ tl zwarte peper
½ tl korianderzaad

Bereidingswijze:

Doe de specerijen in een stukje kaasdoek dicht gebonden met een stukje touw of in een thee-ei.

Snijd de courgette in blokjes en doe deze met alle overige ingrediënten in een pan met dikke bodem. Hang er de specerijen in en zet dit zo 24 uur weg.

Verwarm het mengsel op laag vuur en roer tot de suiker is opgelost.
Laat de chutney zo minstens een uur heel zachtjes koken tot de blokjes courgette doorschijnend zijn en de vloeistof stroperig is.
Druk als tussentijds een paar keer tegen het buideltje specerijen.

Schep de chutney in hete gesteriliseerde potten en sluit ze af en zet ze op zijn kop op een doek, laat afkoelen. Als je weckglazen gebruikt weck de potten dan nog 20 minuten

Laat de potjes chutney het liefst een week of 6 staan, dat komt de smaak ten goede.





2 opmerkingen:

  1. O, ik weet wel wat ik met chutney doe: bij de rijst, bij de kaas, bij hartige muffins, of gewoon: op het plakje kaas o de boterham. Voor elck wat wils.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kijk daar hoopte ik een beetje op, iemand met verstand van lekker eten ;-)
      Dankjewel Nell

      Verwijderen