Met kerst had ik als toetje onder
andere stoofperen gemaakt maar deze hadden totaal geen aftrek. Sommige namen
een peertje uit goed fatsoen maar de andere twee toetjes kregen meer aandacht.
Komt misschien ook wel omdat
iedereen die aan tafel zat thuis ook stoofperen maakt dus waarom zou je ze dan
nemen als er meer keuze is. Kan ze niet eens ongelijk geven.
Dus er bleven stoofperen over, wat
te doen met stoofperen. Ik hoor ook wel dat het groente wordt gegeten maar dat
ben ik van huis uit niet gewend en dan lijkt dat wel niet te voegen.
En toetjes eten we eigenlijk nooit, maar
iets bij de thee gaat er altijd wel in.
Er zijn diverse recepten van taarten
met stoofperen maar ik wilde iets makkelijks. Het 'Handboek oven' van Koken met
Karin bracht uitkomst. Geen recept voor een stoofperencake maar een
omkeer-mangocake. Creatief als ik ben in de keuken (maar niet heus....) heb ik
het recept aangepast naar stoofperen. En niet zonder succes, wat een lekkere
cake, een heel goede bestemming voor de stoofperen.
Ingrediënten:
Deeg:
125 g bloem
125 g boter, gesmolten
125 g suiker
4 eieren
snufje zout
14 halve stoofperen, gestoofd
Karamel:
75 g suiker
25 g koude boter, in blokjes
Pan of dichte vorm van ca. ø 24 cm
Bereidingswijze:
Klop in een kom de gesmolten suiker
en boter door elkaar. Doe de eieren erbij en mix tot deze goed zijn opgenomen.
Als laatste gaat de bloem en het zout erbij, mix tot het een mooi egaal beslag
is. Zet opzij.
Maak nu de karamel.
Strooi de suiker in een gelijkmatige
laag in de pan waar straks de cake in gebakken wordt. Laat de suiker op laag
vuur smelten en licht kleuren zonder erin te roeren. Heeft de suiker de goede
kleur dan mogen de blokjes koude boter erbij.
Nu mogen de peerhelften erop, met de
bolle kant naar beneden. Of als je de cake in een dichte vorm maakt dan moet de
karamel daar in gegoten worden en dan komen daar de peerhelften in te liggen.
Verdeel het deeg over de peer zodat
alle peer bedekt is.
Zet de cake in het midden van de
oven en bak deze in ca. 45 minuten gaar.
Haal de cake uit de oven en keer
deze met behulp van een groot bord om.
Serveer lauwwarm of koud al dan niet
met slagroom of mascarpone.
Oef.... het water loopt mij in de mond. Helaas hier niets over van de stoofperen. Ik hadden dan ook eters die thuis geen stoofperen maken.
BeantwoordenVerwijderenJouw peren waren misschien wel heel erg lekker.... Achteraf was het niet verkeerd dat bijna niemand een peertje nam. Deze cake is een goede rede om nog een keer peertjes te stoven ;-)
Verwijderen