Wat serveer je als toetje na een
etentje met midden oosterse gerechten? Die landen zijn niet zo van de toetjes,
ik denk dat je daar niet de meters lange koeling hebt met mona en consorten.
Wat dat aangaat kunnen wij daar wel
gaan wonen, wij zijn ook niet van de toetjes. Ik koop nooit toetjes uit de
koeling, ik weet dan ook niet half wat er allemaal te koop is. Ik laat dat ook
graag zo.
Maar na een etentje is het toch wel
leuk om nog iets na te serveren. IJs is altijd lekker maar iets met een
Midden-Oosters tintje is ook wel leuk.
Deze sigaren kwam ik tegen in het
boek 'Jeruzalem' van Ottolenghi, ik wil bijna zeggen 'succes verzekerd', maar dat
is toch wat gewaagd.
Ingrediƫnten voor ca. 15 stuks
80 g geschaafde amandelen
60 ongezouten pistachenoten, gedopt
(plus wat extra grof gehakt om te garneren)
80 g vanillesuiker
1 ei, gesplitst, eiwit losgeklopt
1 el citroenrasp
ca. 15 vellen filodeeg, in vierkanten
van ca. 18x18 cm
zonnebloem- of arachideolie om in te
bakken
100 g lekkere honing
1 el water
Bereidingswijze:
Doe de amandelen en pistachenoten in
een foodprocessor en maal dit tot een fijne pasta. Doe de pasta in een
koekenpan, voeg 4 eetlepels water en de vanillesuiker toe. Verwarm op laag
vuur en laat de suiker oplossen.
Neem van het vuur en roer de eidooier
en citroenrasp erdoor.
Leg een velletje filodeeg op een
schoon werkvlak.
Strijk een dunne reep van 1 el
notenmengsel langs de onderkant, laat links en recht ca. 2 cm vrij. Ik vond de
pasta nogal vast en slecht te verdelen, als ik ze weer maak doe ik de pasta in
een spuitzak, dat lijkt me een stuk makkelijker.
Vouw links en rechts over de vulling
en rol het geheel nu van onder naar boven op tot een stevige sigaar.
Gebruik een beetje losgeklopt eiwit
om ze goed dicht te plakken.
Maak zoveel sigaren tot de vulling
op is.
Giet een laagje van ca. 2 cm olie in
een koekenpan en verhit deze goed. Frituur de sigaren in gedeeltes op halfhoog
tot hoog vuur in 10 seconden per kant goudbruin. Leg de sigaren op een met
keukenrol bekleed bord en laat ze afkoelen.
Breng in een klein pannetje de
honing en 1 eetlepel water aan de kook. Dompel de sigaren een minuut in de
siroop tot ze rondom bedekt zijn. Haal ze eruit en leg ze op een schaal.
Bestrooi met gehakte pistachenoten en laat koud worden.
Acht en een half jaar geleden stopte ik met roken en soms mis ik de (sporadische) sigaar na een copieuze maaltijd. Dit lijkt mij een heerlijk alternatief!
BeantwoordenVerwijderenWat een super idee Ageeth, hier nooit gerookt dus ik had het niet zo verzonnen :-)
VerwijderenHet komt best wel overeen, niet gezond en verslavend lekker!