woensdag 25 januari 2017

Perzische aardappelsalade





Aardappelsalade, wie kent het niet en wie houdt er niet van.
Je hebt aardappelsalade in verschillende uitvoeringen, er staan er dan ook al diverse op de blog. Gezond en minder gezond.....
Met mayonaise of olijfolie, ik vind het beide lekker. En dan met kruiden, een tomaatje en een zacht gekookt ei, heerlijk. Maar dat is voor mij meer een zomers gerecht, de tomaten uit de winkel zijn nu niet op zijn best en kruiden uit eigen tuin wordt hem al helemaal niet.

Deze aardappelsalade heeft dat allemaal niet, alleen wat korianderblad maar die kun je (biologisch) in een potje kopen, smaakt prima.
Verder wat specerijen die bijna iedereen wel in huis heeft. Een prima salade dus voor deze tijd van het jaar, om de tijd naar tomaten en verse kruiden te overbruggen.

Het recept komt uit het boek Vegarabia, een prachtig boek vol met vegetarische recepten.



Ingrediƫnten voor 4 personen:

500 g aardappels, in gelijke stukken
2 el olijfolie
½ tl mosterdzaad
1 sjalot, heel fijn gesnipperd
3 tenen knoflook, geraspt
½ tl kurkuma
¼ tl komijnpoeder
½ tl chili poeder
¼ tl gemalen zwarte peper
120 g doperwten, vers of diepvries
4 el korianderblad, grof gesneden

Voor erbij, optioneel:

partjes limoen
yoghurt
warm platbrood

Bereidingswijze:

Kook (of stoom) de aardappels in gezouten water in ca. 18 minuten beetgaar.
Laat uitlekken in een vergiet en zet apart.

Verhit de olie in een pan (waar straks de aardappelen ook in passen) op hoog vuur en bak het mosterdzaad totdat ze beginnen te springen. Doe de sjalot, knoflook en specerijen erbij en bak dit, onder regelmatig roeren, op halfhoog vuur een minuut of 10. Tot de ui zacht en glazig is.

Kook ondertussen de doperwten 2-3 minuten in flink kokend water. Giet af en laat uitlekken.

Snij de gekookte aardappel in blokjes van ca. 1 cm.
Doe de aardappel en doperwten bij het uien-mengsel en roer alles voorzichtig door elkaar.
Bak 2 tot 3 minuten op laag vuur. Proef en breng zo nodig op smaak met peper en zout.

Je kunt de aardappels af laten koelen tot kamertemperatuur maar wij vonden het warm lekkerder. Dat is een keuze.
Roer er vlak voor het opdienen de koriander door.

Lekker met partjes limoen, yoghurt en platbrood.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten