Rijst met linzen, als je het leest
denk je misschien kan het wat wezen. Ja, een volmondig ja, wij vonden het
heerlijk.
Kosheri is zoals in het boek staat
een van de populairste gerechten in Egypte, ik kan het niet beamen om de
simpele rede dat ik nooit in Egypte ben geweest.
Het heeft ook wel wat weg van de
Engelse kedgeree, dat weet ik dan weer wel want dat eten we regelmatig. Is onze
kedgeree wel iets anders dan de gebruikelijke ik maak eigenlijk altijd Vegeree,
de vegetarische variant. En die vinden we heerlijk dus echt een verrassing
is het niet dat we dit ook erg lekker vinden.
Maar toch, rijst, linzen.....
Gewoon een keertje proberen, het
wordt aangeraden om er iets van tomatensaus bij te serveren. Wij hadden er
lam-runderballetjes in tomatensaus bij, een super combinatie.
Ingrediƫnten voor 4 personen:
300 g groene linzen
200 g basmatirijst
40 g boter
50 g vermicelli
400 ml kippenbouillon of water
½ tl nootmuskaat
1½ tl kaneel
1½ tl zout
½ tl zwarte peper
4 el olijfolie
2 witte uien, doormidden en in dunne
halve ringen
Bereidingswijze:
Was de linzen en kook ze ca. 20
minuten gaar zijn. Kook ze niet te lang, het moet geen puree worden. Giet ze af
in een zeef of vergiet en zet opzij.
Was de rijst in een zeef en laat hem
goed uitlekken.
Smelt de boter in een pan op
halfhoog vuur. Doe de vermicelli erbij en roerbak tot deze goudbruin is. Doe de
uitgelekte rijst erbij en roer tot alle rijst voorzien is van een boterlaagje.
Giet de bouillon of water erbij
samen met de nootmuskaat, kaneel, zout en peper. Breng aan de kook en laat op laag
vuur 12 minuten heel zachtjes koken.
Draai het vuur uit. Neem het deksel
van de pan, leg een schone theedoek op de pan en sluit deze weer af met het
deksel. Laat het zo 5 minuten staan tot de rijst mooi licht en rul is.
Verhit de olijfolie in een grote
koekenpan en bak hierin de uien ca. 20 minuten op halfhoog vuur goudbruin.
Schep uit de pan en laat op keukenpapier uitlekken.
Haal voor het opdienen de rijst los
met een vork. Voeg de linzen toe en het grootste gedeelte van de uien. Meng
alles door elkaar en proef, voeg zo nodig zout en peper toe.
Schep het rijstmengsel op een grote
schaal en garneer met de achtergehouden uien.
Serveer heet.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten