zaterdag 14 januari 2017

Salade van pompoen, witlof en granaatappel

We hebben weer eigen witlof, zo leuk om na een paar weken onder het plastic te kijken en je ziet van die mooie blanke witlofstruikjes.
Het zijn redelijk mooie struikjes dit jaar, eerder waren ze veel losser nu zijn ze mooi vol.
Het is een heel proces voordat je eenmaal witlof kunt oogsten, maar het is de moeite zeker waard.
Sinds we een keldertje hebben zijn dit dingen die veel goed te telen zijn, de temperatuur is niet te warm en mooi constant. Er staat nu 1 emmer met ongeveer twaalf struikjes. Er liggen nog meer witlofpenen die ga ik komende week planten, zo hebben we een mooie spreiding van de witlofoogst.

Wat te doen met deze heerlijke witlof, we lusten het zowel gestoomd als rauw. Voor deze salade waren maar twee struikjes nodig dus er blijft nog genoeg over om het ook een keer gestoomd te eten. De pompoen is ook van de eigen tuin maar de granaatappel helaas niet....

Het recept komt uit het boek 'Een nieuwe kijk op eten' van Anna Jones
De za' atar staat wel in de titel van het recept maar komt er verder niet meer in voor. Ik heb als laatste een eetlepel za' atar over de salade gestrooid.
Ingrediënten:

olijfolie
750 g flespompoen, met schil, zonder zaden in stukken
1 volle el maanzaad
1 volle el sesamzaad
1 tl venkelzaad, geroosterd en licht gekneusd
1 tl  gedroogde chilivlokken
1 tl kaneel
zeezout en versgemalen peper
2 struikjes witlof of roodlof, grof gesneden
75 g granaatappelpitten (ongeveer en halve granaatappel)
blaadjes van een paar takjes munt, grof gehakt

Voor de dressing:

2 medjooldadels, zonder pit
1 el lekkere balsamico
2 el olijfolie
sap van een halve citroen
1 el za' atar
feta of geitenkaas (optioneel)


Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor tot 220 °C.

Doe de pompoenstukken op een bakplaat of in een flinke braadslede, doe er een scheut olijfolie, het maanzaad, sesamzaad, venkelzaad, chilivlokken, kaneel, zout en peper bij en schep het om zodat alle pompoen voorzien is van een filmpje olie met de kruiden. Dek af met aluminiumfolie en zet 40 minuten in de oven.

Haal na 40 minuten de aluminiumfolie van de bakplaat/braadslede. Controleer of de pompoen zacht en gaar is en zet deze zonder folie nog 10 minuten terug in de oven zodat deze wat krokanter wordt.

Doe de dadels met de balsamico, olijfolie en het citroensap in een hoge beker en zet hier de staafmixer in tot het een mooie dressing is. Dit kan ook in een blender.

Doe de pompoen met de witlof in een kom en meng er het grootste gedeelte van de dressing door. Verdeel dit over een schaal en bestrooi met de granaatappel, munt en za' atar en als je die gebruikt de feta of geitenkaas. Sprenkel er de achtergehouden dressing over.

  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten