We hebben weer eigen witlof, zo leuk
om na een paar weken onder het plastic te kijken en je ziet van die mooie
blanke witlofstruikjes.
Het zijn redelijk mooie struikjes
dit jaar, eerder waren ze veel losser nu zijn ze mooi vol.
Het is een heel proces voordat je
eenmaal witlof kunt oogsten, maar het is de moeite zeker waard.
Sinds we een keldertje hebben zijn
dit dingen die veel goed te telen zijn, de temperatuur is niet te warm
en mooi constant. Er staat nu 1 emmer met ongeveer twaalf struikjes. Er liggen
nog meer witlofpenen die ga ik komende week planten, zo hebben we een mooie spreiding
van de witlofoogst.
Wat te doen met deze heerlijke
witlof, we lusten het zowel gestoomd als rauw. Voor deze salade waren maar twee
struikjes nodig dus er blijft nog genoeg over om het ook een keer gestoomd te
eten. De pompoen is ook van de eigen tuin maar de granaatappel helaas niet....
Het recept komt uit het boek 'Een
nieuwe kijk op eten' van Anna Jones
De za' atar staat wel in de titel
van het recept maar komt er verder niet meer in voor. Ik heb als laatste een
eetlepel za' atar over de salade gestrooid.
Ingrediƫnten:
olijfolie
750 g flespompoen, met schil, zonder
zaden in stukken
1 volle el maanzaad
1 volle el sesamzaad
1 tl venkelzaad, geroosterd en licht
gekneusd
1 tl gedroogde chilivlokken
1 tl kaneel
zeezout en versgemalen peper
2 struikjes witlof of roodlof, grof
gesneden
75 g granaatappelpitten (ongeveer en
halve granaatappel)
blaadjes van een paar takjes munt,
grof gehakt
Voor de dressing:
2 medjooldadels, zonder pit
1 el lekkere balsamico
2 el olijfolie
sap van een halve citroen
1 el za' atar
feta of geitenkaas (optioneel)
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor tot 220 °C.
Doe de pompoenstukken op een
bakplaat of in een flinke braadslede, doe er een scheut olijfolie, het
maanzaad, sesamzaad, venkelzaad, chilivlokken, kaneel, zout en peper bij en
schep het om zodat alle pompoen voorzien is van een filmpje olie met de
kruiden. Dek af met aluminiumfolie en zet 40 minuten in de oven.
Haal na 40 minuten de aluminiumfolie
van de bakplaat/braadslede. Controleer of de pompoen zacht en gaar is en zet
deze zonder folie nog 10 minuten terug in de oven zodat deze wat krokanter
wordt.
Doe de dadels met de balsamico,
olijfolie en het citroensap in een hoge beker en zet hier de staafmixer in tot
het een mooie dressing is. Dit kan ook in een blender.
Doe de pompoen met de witlof in een
kom en meng er het grootste gedeelte van de dressing door. Verdeel dit over een
schaal en bestrooi met de granaatappel, munt en za' atar en als je die gebruikt
de feta of geitenkaas. Sprenkel er de achtergehouden dressing over.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten