zaterdag 23 september 2017

Quiche met spinazie of snijbiet en blauwe kaas






Quiche of hartige taart is altijd lekker. Je hebt ze in zoveel soorten, er is altijd wel eentje die je lekker vind. Deze is met spinazie, of in ons geval snijbiet, met blauwe kaas, een heerlijke combinatie. Maar hou je niet van blauwe kaas dan kan het ook prima met iets anders, denk aan brie, camembert of een lekkere smakelijke Hollandse kaas.
Het is wel altijd een werkje om te maken, deeg maken, blind bakken, vulling maken en afbakken. Maar je kunt het goed van tevoren maken en later opwarmen. Wij hadden er een tomatensalade bij.

Het recept komt uit het 'Handboek oven' van Karin Luiten




Ingrediënten bodem:

50 g walnoten, geroosterd
200 g bloem
75 g koude boter in blokjes
1 ei
snuf zout

Vorm met losse bodem ø 24 cm, ingevet en met bloem bestoven

Bereidingswijze bodem:

Maal de walnoten fijn in een keukenmachine. Doe de bloem, boter, ei en het zout erbij en laat de machine draaien tot het deeg een bal wordt. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het tenminste een half uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor tot 200 °C.
Rol het deeg uit tot een lap van een paar millimeter en bekleed hiermee de vorm. Leg een stuk bakpapier op het deeg en vul de vorm dan met een bakvulling. Bak de bodem 15 minuten, verwijder de bakvulling en het bakpapier en bak nog 5 minuten.
Haal uit de oven en zet opzij.

Ingrediënten vulling:

scheutje olijfolie 
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, gesnipperd
300 g spinazie of snijbiet, goed gewassen en gedroogd
4 eieren
125 ml slagroom
125 g blauwschimmelkaas, ik heb vaak Bastiaanse blauwe, in blokjes
nootmuskaat, vers geraspt
zout en peper uit de molen

Bereidingswijze:

Verwarm een scheutje olijfolie in een wok en fruit hierin de ui en knoflook ca. 5 minuten.
Zet het vuur hoog en voeg hand voor hand de spinazie toe tot deze geslonken is. Breng op smaak met wat zout en laat goed uitlekken in een vergiet of zeef.

Doe eieren, slagroom, weinig zout en flink versgemalen peper en een kom en klop dit goed door elkaar.

Verdeel het spinaziemengsel over de voorgebakken bodem. Verdeel hier de blokjes kaas over. Zet in de oven en giet er dan voorzichtig het eimengsel over. Bak de quiche in ca 25 minuten gaar. Haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster.  


4 opmerkingen:

  1. Lekker taartje! Met snijbiet en Blue Stilton gemaakt!
    Groet en dank weer!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk om te lezen Monica! Snijbiet uit de eigen tuin? Je ziet het bij de supers niet, wel hebben ze het hier bij de Lepelaar. Blue Stilton, dan ben je echt liefhebber van blauwe kaas ;-)

      Graag gedaan!
      Karin.

      Verwijderen
    2. Snijbiet van de biologische markt die hier wekelijks in het centrum van Breda staat. En ik woon om de hoek! Geen tuin dus maar wel een super groentekraam van boerderij De Schoffel uit Boxtel!

      Verwijderen
    3. Dat is geweldig, en zo dichtbij! Ik heb gelijk effe gegoogeld op 'de schoffel' dat is helemaal iets voor ons. Ga het adres in tommy zetten, mochten we in de buurt zijn gaan we er een kijkje nemen. Bedankt voor de tip!

      Verwijderen