zaterdag 4 januari 2014

Appeltaart met hazelnoten




Ik heb dit recept al jaren in de map 'koek en taart', ooit een keer uit  één of ander tijdschrift gehaald.
Het recept is van Sarah Raven en het staat dus ook in haar eerste boek:  Vers uit de tuin.
In het recept uit de map heeft zij het over Bramley's appels, in het boek is dat veranderd naar Goudreinetten. Dat is natuurlijk omdat de Goudreinet hier een heel gangbare appel is en de Bramley's voor de meeste mensen onbekend.
Wij hebben zelf een Bramley's Seedling in de tuin, het is een oud Engels appelras, de voorloper van de Goudreinet, de Bramley's is hier in Nederland verdrongen door de Goudreinet daarom zie je deze hier niet meer. In Engeland is het een hele populaire kookappel, als je wel eens naar kookprogramma's op de BBC kijkt dan zie je hem nogal eens voorbij komen oa voor de applesauce.

Wij vinden dit een heerlijke appeltaart, lekker met de hazelnoten en rozijnen. Niet moeilijk om te maken, helemaal voor deze tijd van het jaar.

Ingrediënten voor 10 personen:

225 g boter, plus wat extra om in te vetten
350 g zelfrijzend bakmeel
1 tl kaneel
snufje zout
110 g sultana- of andere rozijnen, 2 uur in water of vruchtensap geweekt
175 g fijne kristalsuiker
75 g geroosterde hazelnoten, grof gehakt of gehalveerd (naar keuze)
450 g stoofappels, bijvoorbeeld goudreinetten of als je ze hebt, Bramley's
geraspte schil van 1 citroen
3 grote eieren
veel rietsuiker om te bestrooien (ik heb dit niet gedaan)

In het recept wordt een springvorm van ø 20 cm gebruikt, ik gebruik voor deze appeltaart altijd een siliconenvorm van ø 26 cm, dat werkt prima.

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Vet een springvorm van 20 cm doorsnede in of bekleed hem met bakpapier. Als je net als ik een siliconenvorm gebruikt hoef je deze niet in te vetten.

Meng de gezeefde bloem, kaneel, boter en het zout in de keukenmachine tot het geheel op fijn broodkruim lijkt. Schep het mengsel in een kom en roer er de rozijnen, suiker en hazelnoten door.

Schil de appels, boor ze uit en snijd ze in grove stukken. Voeg ze met de citroenschil bij de andere ingrediën­ten.
Klop de eieren los en roer ze door het mengsel.
Schep het mengsel in de inge­vette vorm en zet hem 1-1¼ uur in de voorverwarmde oven of tot de taart stevig aanvoelt. Dek de taart eventueel af met aluminiumfolie, als deze te donker wordt.
Bestrooi de warme taart met veel rietsuiker en laat hem in de vorm op een rooster afkoelen.

Lekker voor bij de thee of koffie maar ook heerlijk als dessert en dan warm met veel slagroom.



2 opmerkingen:

  1. Lekker, weer een appeltaart. En niet eens uit het bekende appeltaartboek...
    Het is dat wij vanmiddag op verjaardagsvisite gaan, anders was ik ook gaan bakken.
    Volgend weekend maar weer aan de slag.
    Fijne zondag nog!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Appeltaart is altijd lekker, wij lusten ze in alle vormen en maten, uit welk boek dan ook.
      Nu maar hopen dat jullie ook iets zelfgebakken hadden.....
      De zondag is bijna om maar jullie ook nog een lekker avondje!

      Verwijderen