zaterdag 18 januari 2014

Chocolade-amandeltaart



Voor de kerst had ik eiwitten gekocht, ik zou een pavlova maken en daar had ik 8 eiwitten voor nodig.
Zelf je eieren scheiden kan natuurlijk ook maar wat te doen met 8 dooiers.... weggooien vind ik geen optie dus leek mij dit de ideale oplossing.

Ik had even opgezocht hoe zwaar een eiwit is, dat varieert tussen de 25 en 35 gram, ik heb maar 30 gram aangehouden.  Je giet dus net zoveel eiwit uit het pak tot je het gewenste gewicht hebt, kind kan de was doen.
Voor de pavlova had ik 8 eiwitten nodig dat is dus 240 gram, ik had een pak van een kilo dus er was nogal wat over. Gelukkig is het redelijk lang houdbaar omdat de eiwitten gepasteuriseerd zijn.

Ik wist dat er een recept van een chocoladetaart met alleen maar eiwitten staat in het boekje 'Gescheiden wat nu'  en een chocoladetaart is altijd lekker dus hup aan de slag.

Ingrediënten:

250 g blanke amandelen
200 g pure chocolade
250 g suiker
8 eiwitten

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 150 °C.
Doe de amandelen en chocolade in een keukenmachine en maal dit fijn. Voeg de suiker toe en meng alles door elkaar.
Klop de eiwitten stijf en spatel deze door het amandel-chocolademengsel. Doe het beslag in een ingevette springvorm van 24 cm.
Bak de taart in ongeveer 1 uur gaar. De bovenkant van de taart wordt wat brokkelig maar de binnenkant blijft smeuïg.


2 opmerkingen:

  1. Heel herkenbaar.
    Ik heb deze taart ook eens gemaakt toen ik eiwitten over had.
    Wat vonden jullie ervan? Ik vond 'm een beetje droog en miste de boter.....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. We vonden het erg lekker, maar ik weet niet of je dat kunt tellen, wij vinden bijna alles lekker....
      Doordat de binnenkant best smeuig is valt de droogte erg mee. Misschien minder lang in de oven gehad of minder heet, onze oven is een beetje gokwerk op dit moment.

      Verwijderen