donderdag 2 januari 2014

Spruitjes met hazelnoten en sinaasappel



Evert roept al een paar weken, de spruitjes in de moestuin zijn klaar, wanneer gaan we ze eten.
Ik wist het steeds nog uit te stellen door te zeggen dat toch echt de vorst erover moest maar nadat het een nachtje onder nul was geweest kon ik daar niet meer mee aankomen.

Ik hou helemaal niet van spruitjes, vroeger thuis moest ik er altijd eentje eten van mijn moeder, mijn vader begreep mij beter, die schoof altijd heel onopvallend zijn lepel naast mijn bord, waar ik dan mijn spruitje op legde en hij het voor mij opat. Dat hebben we jaren zo volgehouden, iedereen blij.

Nu we ze in eigen tuin hebben zal ik toch aan moeten geloven. De afkeer is lang niet meer zo erg al vroeger maar ik sta nog steeds niet te juichen.
Al moet ik zeggen dat ik ze wel gegeten heb dat het echt niet tegen viel, het neigt zelfs heel voorzichtig naar lekker vinden.
Zo ook met dit recept, ik las het in de krant, het is een recept van Puck Kerkhoven. Zij schrijft altijd in de weekendbijlage een leuk stukje en heeft er dan ook een recept bij.

Evert vond het teveel naar sinaasappel smaken, dat klopte ook wel omdat ik er meer sap en schil in had gedaan dan het recept voorschrijft. Ik vond dat niet erg, komt natuurlijk omdat ik niet zo van spruitjes houd en hij wel.....

We hebben nu een struik of 6, ik denk dat ik komend jaar meer ga zaaien, het is heel erg makkelijk om nu nog wat eetbaars in de tuin te hebben en er zijn vast nog wel meer recepten die spruitjes lekker maken.


Ingrediënten voor 2 personen:

500 g spruitjes
2 el olijfolie
1 rode ui, gesnipperd
1 teen knoflook, gesnipperd
1 handje hazelnoten

½ el ahornsiroop
2 el sinaasappelsap (ik heb het sap van een halve sinaasappel gebruikt)
rasp van een halve sinaasappel
4 el crème fraîche
zout en versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze:

Breng in een pan ruim water aan de kook, voeg een snuf zout toe en doe de spruitjes erin. Breng aan de kook en laat zo 6-8 minuten koken, bij ons was 6 minuten genoeg omdat we vrij kleine spruitjes hadden.
Giet de spruitjes af en spoel ze met koud water.

Hak de hazelnoten grof en rooster ze in een droge koekenpan goudbruin, laat afkoelen.
Verhit de olijfolie in een wok of hapjespan en fruit de uien glazig. Voeg de spruitjes en knoflook toe. Voeg als ze beginnen te kleuren de ahornsiroop en de sinaasappelsap toe. Laat het even inkoken. Proef en breng op smaak met peper en zout. Meng de hazelnoten erdoor.
Schep de spruitjes op het bord en doe er de crème fraîche op, bestrooi met wat geraspte sinaasappelschil. lekker met wilde rijst of aardappelpuree.



2 opmerkingen:

  1. Dit recept als inspiratie gebruikt, een eigen draai eraan gegeven en we hebben gesmuld ervan vanavond!
    Groet, Marrian

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heeee Marrian wat leuk weer.
      Dit is eentje uit de oude doos aan de foto te zien en ook nog eens met lamplicht gemaakt. Maar dat maakte voor de smaak niet uit.
      Leuk dat je geïnspireerd bent en dat je het laat weten!

      Groet,
      Karin

      Verwijderen