zaterdag 10 oktober 2015

Appel-kaneelcake met walnoten van Mary Berry






Herfst, tijd voor appeltaart of appelcake. In de zomer bak ik nooit appeltaart, dat vind ik echt iets voor de herfst en winter. Zo zal ik in de winter niet gauw iets van citroentaart bakken.
Speculaas ook zoiets, dat hoort voor mij ook echt bij het najaar en winter, heerlijk.
Ik hou erg van de seizoenen, zomers in de korte broek en nu in een dikke trui naar buiten. Vaste planten uitspitten en verzetten, of een heel deel van de tuin leeghalen en opnieuw indelen. Het is er nu de tijd voor. En niet te vergeten blad ruimen en in de compostbak doen om volgend jaar weer prachtige compost te hebben.
En wat is er lekkerder om na een dag buiten, binnen te komen, houtkachel aan, koppie thee met wat lekkers uit eigen oven.

Het recept komt uit het boek: Mary Berry's Bakbijbel

Ingrediënten:

225 g zachte boter
225 g lichte basterdsuiker
3 grote eieren
100 g gehakte walnoten
100 g rozijnen
225 g zelfrijdend bakmeel
2 afgestreken tl bakpoeder
400 g moesappels, geschild, klokhuis verwijderd en geraspt
1 tl kaneel

Voor de afwerking:

lichte basterdsuiker
ca. 30 g walnoten, grof gehakt
poedersuiker

Springvorm ø 24 cm ingevet en de bodem bekleed met bakpapier

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Doe de boter, suiker, eieren, walnoten, rozijnen, zelfrijzend bakmeel en bakpoeder in een grote kom en klopt dit ca. 2 minuten tot het goed gemengd is.
Schep de helft van het beslag in de springvorm. Verdeel hier de geraspte appel en kaneel over. Schep het resterende beslag erover en strijk het enigszins glad. Bestrooi rijkelijk met de lichte basterdsuiker en walnoten.

Zet de vorm in de oven en bak de cake ca. 1¼-1½ uur tot deze goed gerezen, goudbruin  en gaar is.
Haal uit de oven en laat een paar minuten in de vorm zitten. Nu zal de vorm loskomen. Verwijder de vorm en het bakpapier en laat op een rooster afkoelen.
Bestrooi de cake eventueel nog met poedersuiker.





Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen