woensdag 7 oktober 2015

Sambal met een Indonesische twist

Vorig jaar had ik bij de reformwinkel een pakketje gekocht met diverse soorten peper.
De gewone rode chili, scotch bonnet, red rawit, fresno en habanero. Ik heb er de zaadjes van gedroogd en afgelopen voorjaar gezaaid. Bijna alle soorten zijn opgekomen en zijn mooie planten geworden. Zo leuk al die verschillende soorten pepers, rood, geel, groen, lang, kort, dik, dun, heet, heter, heetst....
Wat te doen met zoveel pepers, uiteraard koken maar daar is het teveel voor. We houden wel van een beetje pittig maar het moet nog wel te eten zijn. Vorig jaar had ik sambal gemaakt van alleen de 'Gewone' rode chili's, die is allemaal op dus tijd voor een nieuwe voorraad.
In dit recept gaan behalve de 'gewone' rode chili ook de kleine wat pittiger red rawit. Maar omdat er redelijk wat andere ingrediënten ingaan is de sambal niet alleen heet, maar heeft het ook wat fris.
De volgende stap is om met de scotch bonnet aan de slag te gaan, deze zijn een stuk heter, ben er ook nog niet uit wat ik mee gaan doen, het moet wel eetbaar blijven.

Het recept komt van Gary Mehigan van Masterchef Australië, hij maakte deze sambal en nog meer hete sausjes vorig jaar in een masterclass.

Ingrediënten:

20 stuks gedroogde sichuan chili's (of andere gedroogde chilli's), geweekt in water
100 g rode chili's
250 g sjalotjes
1 grote uit,
4 cm gember
4 cm galanga
1 citroengras
8 tenen knoflook
180 ml pindaolie
75 g palmsuiker, geraspt
50 g tamarindepasta
1 tl zout of vissaus

Kleine potjes, goed schone met een schroefdeksel 

Bereidingswijze:

Hak de chilli's, sjalot, ui, gember, galanga, citroengras en knoflook grof. Doe het nu in een keukenmachine en draai er een mooie pasta van.
Verhit ondertussen de olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Doe de pasta erbij en bak het 2-3 minuten.
Doe de palmsuiker en tamarindepasta erbij, roer goed door elkaar en laat het 30-40 minuten zachtjes pruttelen. Roer regelmatig. Proef en breng op smaak met zout of vissaus.
Vul de schone potjes met het hete mengsel, draai de deksel erop en zet op zijn kop op een theedoek, laat afkoelen. Plak er een etiketje op met de naam en datum.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten