zaterdag 24 oktober 2015

Brood met kerstomaatjes en mozzarella





Maar weer ’s het boek van Paul Hollywood erbij gepakt.
Er staan immers altijd wel lekkere dingen in die niet al te moeilijk zijn om te maken. Kortom: net iets voor mij.

Dit brood heeft een beetje een Italiaanse inslag en het lijkt dan ook heel erg op een focaccia.
Het is een luchtig, dun, langwerpig brood met een lekkere smaak door de tomaatjes, de mozzarella en de kruiden (in dit geval oregano).
Wel moet ik erbij zeggen, dat de mozzarella bar tegenviel. Je ziet dat er kaas in zit, maar daar is dan ook alles mee gezegd.
Smaak, ho maar, dus daar gebruiken we volgende keer een andere kaas voor b.v. geitenkaas of cheddar.

In het boek worden er totaal 4 broden van gemaakt, ik heb het deeg in tweeën verdeeld en op 1 bakplaat gebakken, dan is het even meer de moeite.
Je kan ze het beste direct na het bakken, als ze nog warm zijn, opeten of later voor het serveren even 5 minuten oppiepen in de oven op 220 C.

Het recept komt uit Bakken met Paul Hollywood

Ingrediënten:

500 gr patentbloem, plus een beetje om te bestuiven
10 gr zout
10 gr instantgist
2 el olijfolie en wat extra om later te besprenkelen
Griesmeel om eventueel mee te bestrooien
20 kerstomaatjes, gehalveerd
2 bollen (buffel)mozzarella van ieder 125 gr
400 gr lauwwarm water

Bereidingswijze:

Doe de bloem in een mengkom en het zout aan de ene kant en de gist aan de andere kant. Voeg vervolgens ongeveer driekwart van het water toe en mix op lage snelheid. Voeg als het deeg samenkomt de rest van het water toe.
Mix het vervolgens nog ongeveer 5 to 8 minuten op iets hogere snelheid.
Voeg nu de olijfolie toe en mix het geheel nog 2 minuten.

Doe het deeg in een licht met olie ingevette bak van ongeveer 2 a 3 liter en dek het af met een stuk plastic folie of een plastic badmuts. U weet wel, zo'n wegwerpding met elastiek…
Laat het deeg nu 1 uur rijzen op kamertemperatuur.
Laat het in ieder geval rijzen tot het deeg ongeveer in volume is verdubbeld. Hangt een beetje van de temperatuur af, hoe warmer des te korter de rijstijd.
Bekleed intussen een bakplaat met papier of een bakmatje.

Volgens het boek moet je het deeg nu op een bebloemd werkblad leggen en een beetje platdrukken tot een flinke rechthoek.
Bestuif het deeg met een beetje bloem.
Hierna deel je het deeg m.b.v. een deegsteker in de lengterichting in tweeën.
(Volgens het boek in vieren, maar dit is even meer de moeite).
Probeer zoveel mogelijk lucht in het deeg te houden.

Ik heb het deeg niet op het werkblad neergelegd maar direct op de bakplaat en hier platgedrukt tot bijna de lengte van de bakplaat.
Dit vond ik makkelijker omdat het een slap, klef geheel is wat later moeilijk van je werkblad is te schrapen om het op de bakplaat te kieperen.
Je kan ook, in geval dat je een bakmatje gebruikt, dit op je werkblad leggen en dan later bakmatje met deeg op de bakplaat leggen.

Zorg dat er tussen de twee broden een beetje ruimte zit.
Druk nu de kerstomaatjes aan de bovenkant in het deeg en trek vervolgens de bollen mozarella (of een andere smakelijke kaas) in stukjes en duw deze tussen de tomaatjes in het deeg.
Besprenkel tenslotte de broden met wat olijfolie en strooi er wat gedroogde oregano overheen.

Laat het geheel nu 15 minuten rusten en verwarm in de tussentijd de oven voor op 210 C.
Bak de broden vervolgens 15-20 minuten tot ze lichtbruin zien.





2 opmerkingen:

  1. Gisteren het boek van Paul Hollywood nog in mijn handen gehad, in de boekhandel dus. Weer teruggezet, want ik kom om in de broodboeken. Wel een erg mooi boek. Mooie man trouwens ook. Een lekkere foccacia maken is mijn Thuisbakker tot op heden nog niet gelukt. Ik ga je recept doorsturen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha 'Mooie man trouwens ook' dat is heel goed voor de verkoop heb ik het idee. Het is een mooi boek maar er staan wel wat foutjes in, en ook de rijstijden zijn nogal ruim genomen. Evengoed heel blij mee, net als mijn thuisbakkertje :-)

      Verwijderen