zaterdag 3 oktober 2015

Appel-perencrumble





Een lekker toetje voor deze tijd van het jaar. Helemaal als je appels en peren uit de eigen tuin hebt. De appels en peren die wij hebben zijn allemaal soorten die je goed kunt bewaren. Appels zijn een stuk makkelijker dan peren, peren worden rijp en dan moeten ze op. Dat kun je remmen door ze koud te bewaren, en met koud bedoel ik ook echt koud, het liefst rond de twee graden. Dat wist ik dan weer niet, dacht dat de kelder wel koud genoeg was....
Dus toch een kistje vol met peren die in een keer rijp waren, dat betekend eten.
Deze crumble is een mooi recept om er een paar in kwijt te kunnen, je kunt natuurlijk ook alleen peren gebruiken maar wij vinden de combinatie appel-peer heel erg lekker. 
Het recept komt uit het boek 'Eten met familie en vrienden' van Sarah Raven.
  

Ingrediënten:

500 g appels
500 g peren
rasp en sap van een halve sinaasappel
nootmuskaat, vers geraspt
1 kaneelstokje of 1 tl kaneel
25 g suiker

Voor de kruimellaag:

125 g bloem
150 g hazelnoten of walnoten, geroosterd en grof gehakt
25 g havermout
½ tl kaneel
50 g bruine basterdsuiker
25 g rietsuiker
125 g koude boter, in blokjes
slagroom of Griekse yoghurt voor erbij

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 170 °C.
Schil de appels en peren, verwijder het klokhuis en snijd in partjes.
Doe het fruit in een ovenschaal (ca. 30x22), verdeel de sinaasappelrasp , sap, specerijen en suiker erover. Meng het geheel even door elkaar.

Doe voor de kruimellaag alle ingrediënten behalve de slagroom of Griekse yoghurt in een keukenmachine. Druk net zo vaak op de pulsknop tot je een grof kruimelmengsel hebt.
Stop op tijd anders heb je een deegbal. Je kunt dit ook met je vingertoppen door elkaar mengen in een grote kom.
Je kunt dit mengsel goed van tevoren maken en in de koelkast bewaren, je kunt het ook invriezen.
Verdeel het kruimelmengsel over het fruit in de ovenschaal. Zet deze in de oven en bak de crumble ca. 30 minuten tot het kruimellaagje licht begint te kleuren.
Serveer de crumble warm uit de oven, met slagroom, Griekse yoghurt of misschien wel custard.





Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen