woensdag 14 oktober 2015

Zacht gesmoorde tuinbonen, doperwten en little gemsla






Tuinbonen kun je op drie manieren eten. Als ze heeeeel jong zijn kun je ze met peul en al eten, zijn ze wat groter dan worden de bonen uit de peul gedopt en eet je de bonen. Ben je eigenlijk te laat met plukken en zijn de bonen voor het lekkere te groot kun je ze dubbeldoppen.
Dat houdt in dat je de gedopte bonen even kort kookt en daarna de boon uit het grijze velletje knijpt. Wat je overhoudt zijn prachtige heldergroen boontjes.
Deze boontjes zijn heerlijk om even te stoven of om een puree van te maken.
Dus mocht je net als wij 'te' grote bonen hebben, gooi deze niet weg maar dubbeldop ze. Het is even wat werk maar dan heb je ook wel wat.
Erbij hadden we basmati rijst met Parmezaanse kaas, dat kun je net zo machtig maken als je wilt door meer of minder kaas/boter toe te voegen.

Dit recept komt uit Plenty More van Ottolenghi, wij vonden het heerlijk.

Ingrediënten voor vier personen:

60 m olijfolie, plus extra om te besprenkelen
3 tenen knoflook, in plakjes
375 g verse of diepvriestuinbonen, geblancheerde en dubbel gedopt
250 g verse of diepvriesdoperwten, ontdooid
ca. 350 ml groentebouillon
4 takjes tijm
3 kropjes little gemsla, wortelschijfje verwijderd, over de lengte in vieren (300g)
20 g munt, fijngesnipperd
geraspte schil van 1 citroen
zout en zwarte peper

Rijst
250 g basmati rijst
50 g boter
80 g Parmezaanse kaas, geraspt
1½ eetl. citroensap

Bereidingswijze:

Zet de rijst met een derde van de boter  in een middelgrote pan op hoog vuur en roer tot de boter gesmolten en de rijst heet is. Giet er 480 m. kokend water bij, draai het vuur laag en laat de rijst afgedekt 15 minuten koken. Neem de pan van het vuur en laat deze nog 10 minuten staan met de deksel erop.

Zet intussen een redelijk grote hapjespan op halfhoog vuur en doe de olie erin.
Doe de knoflook en bosui erbij en bak 4 minuten, roer af en toe tot ze licht gekleurd zijn. Doe de tuinbonen erbij en smoor nog eens 4 minuten. Dan mogen de doperwten, bouillon, tijm, ½ theelepel zout en flink versgemalen peper erbij. De groente moet ruim bedekt met bouillon zijn, voeg zo nodig nog wat bouillon toe. Breng alles net aan de kook en laat 5 minuten koken. Doe de gemsla erbij en smoor onder af en toe roeren nog 7 minuten. Het gerecht is klaar als de sla gaar is maar niet te zacht. De bouillon moet ongeveer voor de helft ingekookt zijn.

Roer voor het serveren de Parmezaanse kaas en de overgebleven boter door de hete rijst en maak de rijst los met een vork. Voeg het citroensap toe en verdeel de rijst over vier borden.
Haal de tijm uit het groentemengsel en gooi dit weg, roer er de munt door.

Schep de groenten over de rijst, besprenkel met nog een klein beetje olie, bestrooi met de citroenrasp en geef nog een draai aan de pepermolen.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten