zaterdag 25 maart 2017

Monchoutaart 2.0






Laatst kreeg ik een hele lieve mail van iemand over de blog, ik krijg ook wel eens minder lieve mails dus dit was heel erg leuk. Zij had het onder andere over de monchoutaart die ze altijd ziet als ze op de blog kijkt. Ze vertelde dat het familiefavoriet nummer 1 is en dat er in de hele familie diverse variaties worden gemaakt, onder andere de 'hoge' versie.
Ook was er pas nog een reactie op de monchoutaart, ook nu weer dat zij hem anders maakte.

Ik maak hem ook al een paar jaar niet meer zoals op de blog dus daarom nog maar een keer het recept, dan is het ook voor mij makkelijk terug te vinden. 
Wij vinden deze nog lekkerder daarom noem ik deze Monchoutaart 2.0

Ik kies altijd voor een topping van kersen of bessen omdat ik dat zure erg lekker vind. Maar er wordt ook wel voor aardbei of zelfs banaan gekozen.

Ik heb nu voor een springvorm ø 26 cm. gekozen, maar maak je de taart in een ø 24 cm. dan wordt deze een stuk hoger.




Ingrediënten:

Voor de bodem:
140 g bastognekoekjes
140 g biscuitjes
125 g roomboter

Voor de monchoulaag:

400 ml slagroom
125 g witte basterdsuiker
400 g stevige roomkaas

Voor de topping:

2 blikjes kersenvlaaivulling of twee potjes bessenvlaaivulling

Springvorm ø 24-26 cm, bodem bekleed met bakpapier

Bereidingswijze:
Verkruimel de koekje tot kruimels. Dit gaat makkelijk in een keukenmachine maar kan ook prima klein gestampt (in den kom) met een zware pot of deegroller.
Smelt de boter en meng deze door de kruimels. Verdeel de kruimels over de bodem en druk deze goed aan. Zet in de koelkast om op te stijven.

Klop de slagroom stijf. Klop in een aparte kom de roomkaas met de basterdsuiker los. Doe de geklopte slagroom erbij en meng het goed door elkaar.
Verdeel het mengsel over de bodem en zet deze een paar uur in de koelkast zodat deze mooi opstijft.

Verdeel als de taart goed is opgesteven de vlaaivulling erover en zet nog even terug in de koelkast.

5 opmerkingen:

  1. Alleen Monchoutaart nodig om het feest te laten zijn! Ik paste de versie van mijn moeder aan, door minder suiker en boter te gebruiken. Heerlijk! Jouw versie kan ook alleen maar lekker zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vind ik ook Ageeth, het blijft lekker. Ik ben ook al aan het minderen met de suiker, ik denk zelfs dat ik wel naar 100 gram kan gaan ipv 125 gram. Er is maar een manier om daar achter te komen, uitproberen ;-) Leuk toch, het andere recept kwam ook van mijn moeder.

      Verwijderen
  2. Hoi Karin,

    wat was het een smullen door de visite van deze taarten.........
    ik zag geen bastogne bij de jumbo dus volgde mijn eigen recept, een biscuitbodem, de volgende keer probeer ik zeker 1 taart met deze bodem!
    Ik heb 1 pot kersenvlaaivulling gebruikt, mi genoeg!
    Daar ze bij ons een "zoete "familie zijn geen bessenvlaaivulling durven gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Marrian,
      Wat leuk om te lezen!
      Is de biscuitbodem dan van verkruimelde biscuitjes of een zelf gebakken bodem? Eerder had ik altijd de bodem van volkoren biscuitjes, nu dus deze variant. Allebei lekker.
      Haha een zoete familie, die bessen zijn ook zoet maar met een klein zuurtje. Gewoon doen :-)

      Groet, Karin

      Verwijderen
  3. Ook gemalen koekjes met chocolade 'drups' erin smaken erg lekker als bodem. De suiker kan idd goed tot 100 gram geminderd worden in dit recept.

    BeantwoordenVerwijderen