donderdag 19 september 2013

Geroosterde pompoen met rode ui, tahin en za'atar



Het is herfst, tijd voor pompoen. Ik vind de herfst heerlijk, ik hou sowieso van de seizoenen, ik moet er niet aan denken dat het altijd zomer zou zijn. Nee hoor geef mij de variatie maar die we nu hebben, dat vind je ook in de gerechten terug. We eten zoveel mogelijk met de seizoenen, ik kan er altijd naar uitkijken als in het voorjaar de eerste sla weer uit de tuin komt, maar nu kan ik uitkijken naar pompoen, paddestoelen, stoofpotjes......

Evert niet die vind: waarom kunnen we geen snert eten in de zomer, dat is toch altijd lekker, nee hoor vind ik niet, snert is voor het najaar en de winter, heerlijk.

We hebben zelf pompoen in de tuin, dit jaar best veel soorten, komt ook omdat we van Judith planten hebben gekregen. Ze doen het allemaal goed, er hangen of eigenlijk liggen allemaal pompoenen te wachten tot ze geoogst worden.
De eerst was afgelopen weekend aan de beurt, een flespompoen ook wel butternut genaamd.

Het was de hele dag regen, ik vond het wel weer voor een pompoenrecept, ook voor een appeltaartje trouwens :-)
Degene die ook boeken van Ottolenghi hebben weten dat daar genoeg recepten instaan met pompoen. 
Ik heb zijn laatste boek 'Jeruzalem' gepakt en daar dit recept uitgemaakt.
Je hebt er niet eens veel ingrediënten voor nodig, dat is wel eens anders met Ottolenghi, maar het resultaat was er niet minder om, we vonden het heerlijk.
Erbij hadden we naan brood, naar een recept van Rick Stein.



Ingrediënten:


1 grote flespompoen (1,1 kg in totaal), in parten van 2 cm x 6 cm
2 rode uien, in parten van 3 cm
½ dl olijfolie
3 ½ eetl. lichte tahinpasta
1 ½ eetl. citroensap
1 kleine teen knoflook, fijngehakt
30 g pijnboompitten
1 eetl. za'atar
1 eetl. grofgesneden blad­peterselie
maldon zeezout en zwarte peper




Bereidingswijze:

Verhit de oven tot 240 °C.
Doe de stukken pompoen en ui in een grote mengkom, voeg 3 eetlepels olie, 1 theelepel zout en wat zwarte peper toe en meng alles goed. Ver­deel de groenten op een bakplaat met de schil onder en rooster ze 30-40 minuten in de oven tot ze licht gekleurd en gaar zijn. Houd de uien goed in de gaten, omdat ze sneller gaan kleuren dan de pompoen en er dan uitgehaald moeten worden. Haal de groenten uit de oven en laat ze af­koelen.
Doe voor de saus de tahin in een kommetje met het citroensap, 2 eet­lepels water, de knoflook en ¼ theelepel zout. Klop tot het mengsel de consistentie van honing heeft en voeg eventueel nog wat meer water of tahin toe.

Verhit de overgebleven olie in een kleine koekenpan op laag tot halfhoog vuur. Doe de pijnboompitten erin met ½ theelepel zout en bak ze onder regelmatig omscheppen in 2 minuten goudbruin. Neem de pan van het vuur en schud de pijnboompitten met de olie in een kommetje.

De pijnboompitten worden op deze manier heerlijk en ook de olie krijgt een heerlijke pijnboompitten smaak.

Verdeel de groenten op een grote schaal en sprenkel de tahinsaus erover­heen. Strooi de pijnboompitten met de olie eroverheen, gevolgd door de za'atar en de peterselie.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten