zaterdag 28 september 2013

Kip uit de oven met sumak, za'atar en citroen



We eten niet vaak vlees, als we het eten is het scharrel maar liever nog biologisch.
We lusten het wel maar het komt er gewoon vaak niet van, er zijn zoveel vegetarische gerechten die mij heel erg aanspreken, en een week heeft maar zeven dagen en die zijn zo weer voorbij.

Mijn favoriete kookboeken zijn dan ook die met groenten in de hoofdrol zoals: Veg, Plenty, Vers uit de tuin, Vers van het land, stuk voor stuk toppers. Ik las ook dat er een nieuw boek uit is over groenten van Mari Maris, het heet 'Groentebijbel' , ik heb het boek nog niet in levende lijven gezien, misschien maar goed ook....

Maar nu dus een recept met kip, er lag nog een dikke Polderhoen in de vriezer. Dat is een biologische kip van pluimveehouderij de Polderhoenderhof in Lelystad. Een mooie dikke kip welke niet is volgepompt met water of nog veel erger, antibiotica en andere rotzooi.
Het beestje heeft een goed leven gehad, de tijd gekregen om te groeien, je wilt niet weten hoe dat gaat met de reguliere kip die je in de supermarkten ziet liggen, de overbekende plofkip.
Gelukkig zie je steeds meer scharrel en biologische kip, bij ons in de Deen supermarkt ligt over een tijdje helemaal geen 'plofkip' meer, een hele goede zaak.

Dit recept komt uit 'Het Kookboek' van Ottolenghi en Tamimi, ja ik weet het wéér een recept van hun maar het zijn gewoon stuk voor stuk heerlijke recepten, zo ook dit recept.
Evert gaf een 9 dus dat zegt wel genoeg.
Erbij hadden we de geroosterde pompoen met ui (klik voor het recept op het schuingedrukte)

Voor 4 personen

1 grote biologische of scharrelkip, in vieren: borst en vleugel, poot en dij
2 rode uien, in dunne ringen
2 tenen knoflook, fijngehakt
4 eetl. olijfolie, plus extra om te besprenkelen
11/2 theel. gemalen piment
1 theel. kaneel
1 eetl. sumak
1 citroen, in dunne plakken
200 ml kippenbouillon of water
1½ theel. zout
1 theel. versgemalen zwarte peper
2 eetl. za'atar
20 g boter
50 g pijnboompitten
4 eetl. fijngesneden bladpeterselie

Bereidingswijze: 

Vermeng de stukken kip in een grote schaal met de uien, knoflook, olijfolie, specerijen, citroen, bouillon of water, zout en peper. Zet hem een een paar uur of tot de volgende dag in de koelkast.



Verhit de oven tot 200 °C. Schep de stukken kip met de marinade in een braadslee waarin alles plat liggend en los van elkaar past. De velkant moet boven liggen. Strooi de za'atar over de kip en de uien en zet de braadslee in de oven. Braad de kip 30-40 minuten tot het vlees gaar en het vel licht gekleurd is.



Smelt intussen de boter in een kleine koekenpan, doe de pijnboompitten erin met een snuf zout en bak ze al roerend op half­hoog vuur goudbruin. Schud ze op een met keukenpapier bekleed bord om het vet op te zuigen.



Schik de hete kip en uien op een serveerschaal, bestrooi het gerecht met peterselie en pijnboompitten en besprenkel met olijf­olie. Je kunt er naar smaak nog wat za'atar over strooien.



Een perfect gerecht voor als je eters krijgt, helemaal van te voren te bereiden, de oven doet het werk.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten