donderdag 26 september 2013

Pasta Puttanesca




We lusten graag pasta, in alle soorten en maten, op diverse manieren bereid.
Lasagne, bolognese, carbonara, Aglio e Olio en natuurlijk de variaties met paddestoelen, spinazie, blauwe kaas, pompoen, allemaal even heerlijk.

Vroeger hadden we altijd een hele rij doosjes van Honig in de kast staan met mixen voor pasta. Ik was het van huis uit gewend om de pastasaus uit een pakje te maken.
Gelukkig kan ik nu een 'lekkere' pasta maken zonder de doosjes, het hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn, maar een omschakeling was het wel.
De pakjes en zakjes zijn verleden tijd, het kost vaak wat meer tijd maar het resultaat is lekkerder en zeker gezonder, en dan eten we toch een half uurtje later.

Gisteravond hadden we pasta puttanesca, een super simpel gerecht maar wij vinden het heerlijk. Het heeft best lang geduurd voor ik het de eerste keer maakte, dat kwam door de ansjovis, dat stond me erg tegen. 
De aan prut gekookte visjes brrrrrrrrrr. Maar het is waar wat gezegd wordt (oa door Jamie Oliver), je proeft het niet meer terug, het geeft net die hartige smaak aan het gerecht. 

Het recept komt uit 'Keuken' van Nigella Lawson, ik denk haar laatste boek.





Ingrediƫnten:

500 g spaghetti
3 el olijfolie
8 ansjovisfilets, uitgelekt en fijngehakt
2 tenen knoflook, gepeld en in dunne plakjes gesneden of geraspt
½ tl chilivlokken
1 blik (400 g) gehakte tomaten
150 g (uitgelekt gewicht) ontpitte zwarte olijven, grof gehakt
2 el kleine kappertjes, goed gespoeld en uitgelekt
2-3 el gehakte verse peterselie voor erbij (desgewenst)
zout en peper , naar smaak




Bereidingswijze: 

Doe de olie in een wijde pan (hapjespan, koekenpan, wok) en zet op matig vuur. Doe er de ansjovisfilets in en roerbak ze ongeveer 3 minuten terwijl je ze met een houten lepel/spatel fijndrukt tot ze bijna 'gesmolten' zijn. Doe er de knoflook en chilipepervlokken bij en roerbak die een minuut

Dan kunnen de tomaten, olijven en kappertjes erbij, laat dit ongeveer een minuut of 10 koken zodat de saus wat dikker wordt. Roer regelmatig even door.

Kook ondertussen de pasta, bewaar een kopje van het kookwater en giet dan de pasta af.
Laat de pasta even uitlekken en meng dan door de saus. Voeg een beetje van het kookwater toe als dat nodig is om de saus en pasta goed te mengen. Strooi er de peterselie over en dien op.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten