donderdag 28 november 2013

Hartige taart met pompoen, wortel en geitenkaas van Ottolenghi




Ik heb al diverse keren gehoord en gelezen dat deze pompoentaart écht de moeite waard is. Dus in het kader van alle weken een pompoenrecept mocht deze niet ontbreken.
Ik had ook al gelezen dat het niet een taart is die je 'effe' maakt, ik ben er dus ook optijd mee begonnen zodat ik niet in tijdsnood kwam. Een nuttige besteding van een troosteloze middag.

Het recept is voor 6 kleine taartjes, ik heb een grote taart gemaakt, een stuk minder bewerkelijk.
Er gaan geen bijzondere ingrediënten in, de wortel en pompoen komen uit de eigen tuin en verder stond alles in de koelkast en voorraadkast. Zo zie je maar weer, als je basisvoorraad goed is kun je gauw wat lekkers maken ;-)

En lekker was het, weer een topper van Ottolenghi, deze keer uit 'Het Kookboek' .

Ingredienten:


Voor het deeg:
230 g bloem
1/2 theel. zout
25 g maanzaad
110 g koude boter, in kleine blokjes 
4-5 eetl. melk

Voor de vulling:
500 g  pompoen zonder schil en pitten, in blokjes van 2 cm
2 eetl. olijfolie
1 theel. mosterdzaad
180 g grof geraspte wortel
35 g fijne kristalsuiker (ik heb 20 g gebruikt, onze wortels zijn van zichzelf al lekker zoet)
2 eetl. wittewijnazijn
50 ml sinaasappelsap
30 g gesmolten boter
1 scharreleidooier
120 ml slagroom
20 g geknipte bieslook
40 g vers geraspte parmezaan
150 g verse geitenkaas zout en zwarte peper

6 taartvormpjes van ø 10 cm en 2 cm diep of 1 grote taartvorm van ø 23 cm (stenen quichevorm of vorm met losse bodem) ingevet.

Bereidingswijze:

Begin met het deeg. Zeef de bloem in een grote mengkom en voeg zout en maanzaad toe. Wrijf met de vingertoppen de boter door de bloem tot het mengsel eruitziet als grof broodkruim. Giet de melk erbij en roer tot er een deegbal ontstaat. Meng nu niet meer. Druk het deeg uit tot een platte schijf, verpak hem in plasticfolie en leg hem een paar uur in de koelkast.
Je kunt dit ook ruim van te voren al maken.

Verhit de oven tot 170 °C.
Vermeng de blokjes pompoen met 1 eetlepel olijfolie en wat zout en peper. Doe ze in een braadslee en laat ze in de oven in circa 15 minuten beetgaar worden. Haal ze eruit en laat ze afkoelen.
Verhit in de tijd dat de pompoen in de oven staat de overgebleven olie in een grote pan en voeg het mosterdzaad toe. Bak de zaadjes tot ze opspringen, doe de geraspte wortel in de pan en laat ze regelmatig omscheppend 10 minuten smoren. Roer de suiker, wit­tewijnazijn en sinaasappelsap door de wortel, breng aan de kook en draai het vuur laag. Laat de wortel 20-25 minuten zachtjes pruttelen en roer af en toe tot vrijwel alle vloeistof is ingekookt Neem de pan van het vuur en laat de relish afkoelen.

Rol het deeg op een bebloemd werkvlak uit tot een 3-4 mm dikke lap. Steek er cirkels van 15 cm doorsnee uit en leg ze in de vormpjes of bekleed de grote vorm ermee. Druk het deeg met de vingertoppen goed in de randen. Snijd het teveel aan deeg boven de rand van de vorm(pjes) eraf en zet de vorm(pjes) minstens 30 minuten in de koelkast. Bekleed het deeg  met een cirkel bakpapier en vul met bakbo­nen of droge rijst. Bak de deegbodem(s) 15 minuten blind in de tot 170 °C verhitte oven. Verwijder de steunvulling en het bakpapier, zet weer in de oven en bak nog 5-10 minuten goudbruin. Laat afkoelen.

Schakel de oven naar 180 °C.
Klop in een grote kom de eidooier met de slagroom tot hij in zachte pieken blijft staan en doe er bieslook, geraspte parmezaan, een snuf zout en royaal versgema­len zwarte peper door; zet in de koelkast.

Verdeel de wortelrelish gelijkmatig over de deegbodem(s). Verdeel de geroosterde pompoen erop en verkruimel de geitenkaas erover. Zet de vorm(pjes) op een bakplaat en schep de roomvulling erover, vul tot bijna aan de de rand. Schuif de bakplaat in de oven en bak dekleine taartjes 8-10 minuten tot de vulling stevig en de bovenkant goudbruin is. Als je een grote taart maakt mag deze wel 20 minuten in de oven.
Serveer warm met een pittige salade van bijvoorbeeld rucola.





4 opmerkingen:

  1. Ik ben blij dat je ook enthousiast bent! Hier ook een topper!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kon eigenlijk niet missen na zulke lovende kritiek op jouw blog!

      Verwijderen
  2. Ha, ik kende deze taart natuurlijk ook al, niet alleen uit het kookboek, maar vooral van "onze" Mary Berry. Bij jou ziet hij er ook uit om van te watertanden, Karin! Dank ook voor je complimenten op mijn nieuwe indeling.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor het compliment!
      Je hebt me aangestoken, ik (met hulp van) ben ook weer bezig om de boekenlijst aan te vullen en te verbeteren.....

      Verwijderen