zaterdag 30 november 2013

Speculaastaart met peer





We hebben nog heel veel peren van onze eigen boom, een prachtige oude boom, helaas weten we niet welk ras het is.
Je kunt ze als stoofpeer gebruiken maar als je ze lang genoeg laat liggen zijn ze zo uit de hand ook heerlijk.
Ze staan lekker koud in de garage, de rijpste exemplaren haal ik er steeds uit en die eten we op.
Je kunt er natuurlijk ook iets mee bakken..... dit taartje heb ik al vaker gemaakt, het is een recept uit '12 maanden lekker eten' een boek van Albert Heijn. Ik heb het boek een jaar of wat terug van mijn ouders gekregen (of was het nou van Sinterklaas.....)

Het taartje past helemaal bij deze tijd, speculaas, spijs en peer, heerlijk.
Speculaas eet en bak ik altijd vanaf september tot januari, daarna eigenlijk niet meer, kan niet verklaren waarom maar dan wordt het weer tijd voor andere baksels.
Dus nog even snel dit taartje gemaakt, voor je het weet is het januari.....

Ingrediënten:

6 kleine handperen
1 el citroensap
150 g zachte boter
150 g amandelspijs
4 eieren
150 g bloem
1 el speculaaskruiden
1 mespunt zout
4 el abrikozenjam

Lage taartvorm of springvorm van ø 26cm, ingevet


Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 160° C.
Schil de peren, halveer ze en verwijder de klokhuizen. Wrijf de peren in met het citroensap (om verkleuren tegen te gaan)
Klop in een kom de boter met amandelspijs tot een romige massa, dit kan met de handmixer of in een keukenrobot.
Klop er een voor een de eieren door, en als laatste al kloppend de bloem, speculaaskruiden, het zout en de jam. Klop alles tot een mooi beslag.
Schep het beslag in de vorm en leg de peren er in een cirkel in, met de bolle kant naar boven en de smalle kant naar het midden.
Zet de vorm op het rooster in het midden van de oven en bak de taart in ca. 50 minuten goudbruin en gaar.
Laat de taart in de vorm afkoelen.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen