maandag 20 januari 2014

Stamppot met pastinaak en uienjus




Ik ben niet zo van de stamppotten maar toen ik deze variatie met pastinaak tegen kwam ging ik overstag. We houden van pastinaak, als we het eten is het eigenlijk altijd geroosterd uit de oven. Bij deze stamppot wordt de pastinaak gewoon gekookt, en ik was bang dat het de smaak van de pastinaak niet ten goede zou komen. Maar nee hoor, je kan duidelijk proeven dat het een pastinaakstamppot is.

Het komt ook dat ik niet zo stamppot hou omdat deze meestal met rookworst, spek of een ander dierlijk iets wordt gegeten. Niet dat we dat niet lusten maar het liefst eten we zonder vlees.
En zonder vlees geen jus, en een stamppot zonder jus wordt een droge hap, echt niet lekker.

Bij deze stamppot maak je een uienjus, wat er prima bij past, beetje zoetig.
Al met al een stamppot om vaker te maken, en ook de uienjus maar eens uitproberen bij een andere stamppot.

Het recept komt uit de Allerhande van januari dit jaar.

Ingrediënten voor vier personen:

800g kruimige aardappelen
800 g pastinaak
4 el olijfolie
ongeveer 20 blaadjes salie
3 rode uien, in halve ringen
1 el appelstroop
150 ml appelsap
1 tl aardappelzetmeel
150 g belegen kaas, in kleine blokjes
125 g crème fraîche

Bereidingswijze:

Schil de aardappelen en pastinaak en snijd in gelijke stukken. Kook de aardappelen met de pastinaak in water met zout in 20 minuten gaar.
Verhit ondertussen 2 el olie in een koekenpan en bak de salie in 2 minuten krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.
Verhit de rest van de olie in de koekenpan en bak de ui ongeveer 5 minuten. Voeg de appelstroop en het appelsap toe en breng aan de kook. Los het aardappelzetmeel op in een beetje koud water en voeg het toe, roer tot het een gebonden jus is. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

Giet de aardappelen en pastinaak af en vang 100 ml kookvocht op, dit is iets om te vergeten weet ik uit ervaring...
Stamp de aardappelen met de pastinaak, het kookvocht en de crème fraiche tot een smeuïge puree. Schep de kaas erdoor en breng op smaak met peper en eventueel zout. Serveer de stamppot met de uienjus en de knapperige salieblaadjes.


2 opmerkingen:

  1. Grappig recept van de uienjus. Ik vind stamppotjes ook altijd nog een moeilijke hap zonder spekjes, maar dit klinkt geweldig! Volgende keer meteen proberen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Spekjes of worst maken de stamppot.... dit was een goed alternatief. Ik zag in Home Made ook nog iets van een jus zonder vlees, deze ook maar eens proberen. Kunnen we wat vaker stamppot eten, daar doe ik hier iemand een groot plezier mee ;-)

      Verwijderen