donderdag 3 juli 2014

Linzen met gegrilde koolrabi




Weer koolrabi, dit keer niet rauw maar gegrild. Daar leent de groente zich ook heel goed voor.
Deze koolrabi komt weer bij De Lepelaar vandaan, de koolrabi in onze tuin is nog heel erg klein helaas.
Dit recept komt uit Veg en wordt daar Puy-linzen in een dressing genoemd. Je kunt dan ook varieren met diverse groente die je eraan toevoegt. Eerder heb ik er bietjes door gedaan, ook heel erg lekker.
Nu dus koolrabi, tomaat en een handje rucola, gelukkig toch nog iets uit eigen tuin.

Ingrediënten voor twee personen:

150 g puy-linzen
1 laurierblad
1/2  kleine ui
paar steeltjes peterselie (indien gewenst)
1 flinke koolrabi
ongeveer 75 g rucola
2 middelgrote tomaten, in partjes

Voor de dressing:

2 tl dijonmosterd
fijngeraspte schil van 1 citroen
2 el citroensap
120 ml koolzaad- of olijfolie
snufje suiker
zeezout en versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze:

Verhit een grillpan op hoog vuur, deze moet goed heet zijn.
Schil de koolrabi en snijd deze in vieren. Snijd nu elke kwart in dunne plakjes. Doe de plakjes in een kom met een scheutje olijfolie, hussel de plakje om zodat ze allemaal voorzien zijn van olie.
Leg zoveel plakjes koolrabi in de grillpan tot de bodem bedekt is, ze mogen elkaar niet overlappen.
Gril de koolrabi aan beide zijde tot ze mooie grillstrepen hebben.
Herhaal dit tot alle koolrabi klaar is. Zet opzij.

Doe de linzen in een pan en voeg ruim water toe. Breng aan de kook en laat een minuut koken, giet af. Doe de linzen weer terug in de pan en giet er zoveel bouillon of water bij dat ze net onderstaan.
Voeg het laurierblad, knoflook en de peterselie toe en breng het aan de kook. Laat het ongeveer 30 minuten heel zachtjes koken tot ze gaar zijn maar niet stuk gekookt.

Maak intussen de dressing.
Doe alle ingrediënten in een leeg jampotje en schud tot de dressing een geheel is geworden.

Als de linzen klaar zijn, laat je ze goed uitlekken en gooi je de kruiden en ui weg. Roer er, terwijl ze nog warm zijn, ruim de helft van de dressing doorheen. Proef en breng eventueel op smaak met extra zout, peper, suiker en citroensap.

Meng de koolrabi door de linzen samen met de rucola en de tomaat en de rest van de dressing. Wij hadden er een stukje zalm bij, heerlijk.





Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen