dinsdag 15 juli 2014

Soep van snijbiet of spinazie




Soep is altijd lekker, en je kunt het van van alles maken. Als er een overschot van iets is of als er wat op moet, maak er maar soep van, ideaal voor mensen met een moestuin.
Nu een soepje van snijbiet, kan ook van spinazie, het recept is ook spinazie-rucolasoep.
Ik heb alleen snijbiet gebruikt.
De snijbiet in de tuin moest eraf, de laatste keer dan het gesneden kon worden. Niet meer zo mooi als eerdere keren maar nog prima te eten.
Van de helft heb ik deze soep gemaakt, lekker met de zachte gevulde Turkse broodjes.
Het recept komt uit: Eten met familie en vrienden van Sarah Raven.

Ingrediënten:

40 g boter
1 el olijfolie
1 middelgrote ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
350 g aardappelen, geschild en in blokjes
1 liter kippen- of groentebouillon
1 kg verse snijbiet of spinazie, dikke stelen verwijderd, kleingesneden
250 g crème fraîche, plus wat extra om erdoor te roeren
versgeraspte nootmuskaat naar smaak
zout en zwarte peper
  

Bereidingswijze:

Verhit de boter met de olijfolie in een grote pan en smoor hierin de ui circa 5 minuten op laag vuur zonder deze te laten kleuren.
Voeg de aardappelblokjes en de bouillon toe en breng aan de kook. Kook de aardappelblokjes onafgedekt beetgaar.
Doe er 800 gram van de snijbiet of spinazie door en laat de soep ca. 5 minuten afkoelen. Doe er dan de rest van de snijbiet of spinazie bij (zo blijft de soep mooi helder groen). Schenk de soep in een keukenmachine of blender en pureer hem mooi glad.
Ik heb de snijbiet eerst even een paar minuten gestoomd, deze erbij gedaan, iets af laten koelen en in de blender gepureerd.
Giet de soep terug in de pan, roer de crème fraîche en nootmuskaat naar smaak erdoor. Verwarm de soep maar laat deze niet meer koken. Breng op smaak met zout en peper .




2 opmerkingen:

  1. Erggggg lekker zeg ik heb hem met een extra ui iets minder Snijbiet 800 gram zoete aardappel en kokos melk gedaan echt heerlijk zoetige smaak

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk om te lezen Saskia! En wat een leuk idee om zoete aardappel en kokosmelk te gebruiken, hier een creatieve kok ;-) Ik ga dit zeker onthouden, bedankt voor de tip.
      Ben ik nog benieuwd of de snijbiet uit eigen tuin kwam, je ziet het namelijk niet bij de super. Ik zag het afgelopen week wel bij de biologische landwinkel liggen, prachtige jonge snijbiet. Hoogste tijd om het zelf ook weer te gaan zaaien :-)

      Verwijderen