maandag 21 juli 2014

Warm en droog.....Het is hier de laatste dagen heel warm dus water geven is van groot belang.
Hieronder mag ik (Evert) een stukje schrijven hoe dat bij ons in z'n werk gaat.

Omdat het werk in onze moestuin niet alleen bestaat uit zaaien, (ont)vuilen en natuurlijk oogsten, maar dat er ook veel water moet worden gegeven, is het wel lekker dat dit op makkelijke manier gaat.
Constant met volle gieters door de tuin lopen sjouwen verveelt ook gauw !

Maar als je een goeie opbrengst wilt hebben zul je water moeten geven, zeker op warme dagen.

In het begin gaat het nog wel.
Er wordt in de kas wat gezaaid en de hoeveelheid plantjes is in het begin nog niet zo groot dus dat is met een paar gieters nog wel te doen.

Maar van lieverlee worden dit meer en meer, dus om te voorkomen dat we constant met volle gieters van de watertanks naar de kas moeten lopen, hebben we het volgende bedacht.
Als watervoorraad hebben we 5 stuks watertanks van ieder 1000 liter, je kent ze wel, de witte kunststof tanks met een buizenframe eromheen. Je ziet ze vaak bij de boer…


Deze worden gevuld met regenwater dat we voor potplanten,  de planten in de kas en in het begin nog voor nieuwe aanplant in de moestuin zelf gebruiken.
Voor de watervoorziening in de kas hebben een watertank op ruim een meter hoogte van de grond gezet en een flinke slang aan de kraan gekoppeld, die naar de kas loopt. (Zie de blauwe slang aan het linker vat).
Je zet nu de kraan bij de watertank open, het water begint te stromen door het hoogteverschil en je kan zo met de slang in de rondte zwaaien in de kas.
Zo kan je eenvoudig de gieters vullen en de steeds groter worden planten die vooral op warme dagen wel een slok lusten, van water voorzien.
Vooral komkommers en courgettes zijn dorstige 'jongens'.

Ook buiten de kas staat genoeg wat wel wat water kan gebruiken.
Naast twee flinke bedden waar de 'normale' moestuingroenten in staan, hebben we nog een aantal fruitbomen op rij staan en nog een gedeelte met bessenstruiken.
Vooral de bessenstruiken moeten veel water hebben omdat je anders weinig opbrengst hebt en ook een stuk kleinere bessen.

Dit is met elkaar een te grote hoeveelheid dat ook met de regenwatervoorraad niet meer is te behappen. Gelukkig hebben we een boerenslootje achter langs het erf lopen zodat we met een pomp hier het benodigde water uithalen.

Deze pomp is een beste jongen met een opbrengst tot zo'n 35 m3 water per uur.
We hebben langs de buitenkant van de tuin een soort van 'aorta' neergelegd van brandslang, een hoofdleiding die we vanaf één punt voeden. We hebben aftakkingen bij de moestuinbedden, de bessenstruiken en de fruitbomen.
Er loopt ook nog een stuk langs de vaste plantenborders om die ook op warme dagen van water te voorzien.
We hebben brandslang gebruikt omdat je hiermee veel flexibeler bent in waar je de slang eventueel neerlegt en we alles voor de winter kunnen opruimen, schoonmaken en in de schuur opslaan. 

Dus zo gaan alle slangen, kranen en sproeiers voor de vorstperiode naar binnen. In het voorjaar, een beetje afhankelijk van de temperatuur zo'n eind April, begin Mei, wordt alles weer uitgerold en aangesloten.

In de moestuinbedden hebben we in het midden een roterende sproeier staan op zo'n 1 m hoogte die het hele bed van water kan voorzien.

Bij de bessenstruiken en de fruitbomen hebben we een slang van 20mm diameter ingegraven, die bij elke struik of boom boven de grond komt. Hierin hebben we dan een gaatje van 4 mm geboord zodat iedere struik een flink straaltje water krijgt.
Dit lijkt weinig maar je hebt zo binnen 10 minuten een emmer vol !


Tussen iedere aftakking van de hoofdleiding is een kogelkraan aangebracht waarmee we de hoeveelheid water kunnen regelen omdat anders de druk te groot is en het water te ver spuit of dat je een bepaald gedeelte niet wilt beregenen.
Zo laten we, afhankelijk van het weer, de pomp zo'n 1 a 2 keer per week een uurtje draaien. Je moet de planten tenslotte ook weer niet teveel verwennen, daar krijgen ze alleen maar luie wortels van…Geen opmerkingen:

Een reactie posten