donderdag 10 juli 2014

Zuurdesembrood van Paul Hollywood
Sinds Evert ook met broodbakken bezig is schiet het er bij mij een beetje bij in.
Voorheen was het bijna alle weken raak, er 'moest' weer brood gebakken worden om mee naar het werk te nemen.
Nu neemt hij dat meestal voor zijn rekening en heb ik meer tijd voor andere baksels. Maar het brood kriebelt toch wel, daarom maar weer eens met zuurdesem aan de slag gegaan. Dat is iets waar Evert zich (nog) niet aan waagt.
Dit keer heb ik het zuurdesem uit het boek van Paul Hollywood gemaakt, een tarwedesem, gemaakt van bloem, water en een appel.
Voordat je desem klaar is om mee te kunnen bakken ben je bijna een week verder, nu de desem er eenmaal is, is het een kwestie van voeren en in de koelkast bewaren.
Je moet er wel even de tijd voor nemen maar dan heb je ook wel wat.
Lekker rustiek zuurdesembrood.
 


Ingrediënten:

750 g bloem
500 g zuurdesemstarter
15 g zout
350-450 g water
olijfolie om te kneden

Bereidingswijze:

Begin de middag van tevoren, het rijzen zal ongeveer 15-18 uur duren

Doe de bloem met de starter en het zout in een grote mengkom. Voeg er 350 ml water aan toe en meng het met je handen. Voeg meer water toe als dat nodig is, het moet een zacht grof deeg worden.
Vet je werkblad in met wat olijfolie en kneed hierop je deeg voor een minuut of 5-10 tot het mooi zacht en glad is.
Ik heb het 10 minuten gekneed met de KitchenAid.


Leg het deeg in een licht ingevette kom en bedek deze met een theedoek.
Laat het deeg zo 5 uur rijzen bij een temperatuur van 20-24 °C. In ieder geval niet kouder dan 15 °C. en niet warmer dan 25 °C. Of tot het twee keer zo groot geworden is.

Leg het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad en vouw het herhaaldelijk naar binnen tot alle lucht eruit is gedrukt en het deeg soepel is.
Verdeel het deeg in tweeën en vorm van elk stuk een mooie bol voor een rond brood.
Leg de bollen in een bebloemd rijsmandje of  op een bebloemde plaat. Bestuif de bovenkant licht met bloem en doe er een plastic zak om, laat ze zo 10-13 uur rijzen bij 20-24 °C. Of tot het ten minste twee keer zo groot geworden is en terugveert als je er voorzichtig met je vinger op drukt.

Verwarm de oven voor op 200 °C. met daarin een bakplaat of een pizzasteen.
Kieper de broden uit de rijsmandjes op de steen of bakplaat en kerf de bovenkant flink in.
Zet de broden net onder het midden van de oven en bak ze 30-40 minuten tot het brood goudbruin is en hol klinkt als je op de onderkant klopt.
Laat de broden afkoelen op een rooster.

Hier nog een link naar youtube waar Paul Hollywood diverse broden bakt, het ziet zooooo makkelijk.......

2 opmerkingen:

 1. Ha, jij hebt dus ook een bakker aan huis? Lekker hoor. Twee weken geleden heb ik een zuurdesemstarter gekregen en mijn man is er ook meteen mee aan de slag gegaan. Het rijzen ging prima, maar ik vond de smaak niet echt typisch zuurdesem. Ik denk dat ik Paul Hollywood ook eens ga kopen. Thnx

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat hebben we het toch goed voor elkaar :-) En een desemstarter krijgen is helemaal top, heb je die rompslomp zelf niet. Volgens mij is hoe warmer je de desem bewaard hoe zuurder, bij ons staat ie dus redelijk koud, Evert houdt niet zo van dat zure.
   Ja leuk PH, staan ook veel leuke andere dingen in om te bakken ;-)

   Verwijderen