donderdag 31 juli 2014

Lekker verfrissend komkommersoepje




Wat te doen met een overschot aan komkommer(tjes). Weggeven natuurlijk, maar daar kun je niet te lang mee wachten. De familie woont niet om de hoek, ook niet ver maar net te ver om 'even' een paar komkommertjes langs te brengen.
De buren links  zijn altijd dankbare afnemers maar ook die gaan wel eens met vakantie. De buren rechts, zijn beste mensen maar we hebben weinig contact. Je ziet ze langsrijden in de auto, het is gedag en weer gedag, af en toe een praatje en daar blijft het wel bij.
Overburen en achterburen hebben we niet, verdere buren dan moet je al gauw op de fiets.

Dus... zelf opeten, lekker in een salade, bij een stukje kaas, we knabbelen er heel wat weg. Maar toch lagen er zomaar een stuk of wat komkommertjes die echt wel op moesten. Weggooien is natuurlijk geen optie, zo bloedig gekweekt dat gooi je niet weg.
Op de blog Eetlust zag ik een komkommer-meloensoep voorbij komen, dat was het, soep. Maar dan zonder de meloen, ik moest tenslotte van de komkommers af.
Een heerlijk verfrissend soepje, geen bord vol maar een glaasje als licht voorafje, lekker met warm weer....



Ingrediënten voor vier personen:
 

1 flinke komkommer of twee/drie kleintjes
blaadjes van een paar takjes munt
½ teentje verse knoflook
250 ml yoghurt
zout en peper uit de molen
snufje (gerookt) paprikapoeder




Bereidingswijze:

Schil de komkommer en snijd hem in de lengte doormidden. Schraap er met een lepeltje de zaden uit en snijd in stukjes.
Pureer het halve teentje knoflook in een vijzel of met de platte kant van een koksmes.
Doe de komkommer, muntblaadjes, knoflook en de yoghurt in mengbeker. Voeg een scheutje ijskoud water toe en pureer alles goed glad met een staafmixer. Dat kan natuurlijk ook in een blender.
Proef en breng op smaak met zout en peper.

Laat de soep in de koelkast door en door koud worden (een paar uur).
Klop de soep voor het serveren nog even door en verdeel deze over de glaasjes. Garneer met een snufje (gerookt) paprikapoeder en een klein takje munt.



  

4 opmerkingen:

  1. Ja dat is dan weer lastig he als je alle komkommers op moet maken... Haha... Hier vooral veel tomaten op het moment maar dat is een stuk makkelijker weg te werken!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Komkommers en courgettes..... Ook veel tomaten maar wat je zegt, geen probleem, daar kun je zoveel mee doen. Ach we eten het gewoon wat vaker, profiteer ervan zolang het kan.

      Verwijderen