zaterdag 19 juli 2014

Abrikozen-yoghurttaart



Abrikozen, het is altijd maar een kort tijdje dat je ze kunt kopen, dus als ze er zijn moet je er van profiteren.
We hebben zelf ook een abrikozenboom, tenminste daar is ie ooit voor gekocht.... Er komen alleen geen abrikozen aan maar pruimen. Ook lekker maar er staan al drie pruimenbomen.
Misschien van het najaar een nieuwe abrikozenboom aanplanten. Het lijkt me geweldig als je je eigen prachtige oranje vruchtjes met hun zachte huidje zelf kunt plukken.........

Deze taart komt uit het boek: Mijn Favoriete Desserts van  Janneke  Philippi. Ik heb het boek zelf (nog) niet maar er verschijnen regelmatig recepten uit op diverse blogs. Zo ook deze taart die Caroline had geplaatst (mijn dank hiervoor).
Het is dus eigenlijk een dessert, wij hebben hem bij de koffie en thee gegeten, ook heerlijk.
Ik had deze taart samen met de oranje tompoezen en slagroomsoezen met een oranje glazuur gemaakt, helemaal nog in de oranjesfeer, het heeft alleen weinig geholpen.

Ingrediënten voor de bodem:

60 g boter, op kamertemperatuur
150 g bloem
50 g suiker
1 eierdooier
1 el melk

Voor de vulling:

500 g abrikozen, ontpit, gehalveerd of in vieren gesneden
125 ml Griekse yoghurt
1 ei, losgeklopt
75 g suiker
1 el custardpoeder
3 el rietsuiker

Bereidingswijze voor de bodem:

Doe de boter, bloem, suiker, eidooier en de melk in een kom en maak hier een samenhangend deeg van. Dit kan in een keukenmachine, met de mixer maar ook heel goed met de hand.
Verpak het deeg in huishoudfolie en leg het ca. een half uur te rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor (onder en bovenwarmte) op 180 °C.
Vet een lage taartvorm van 24 cm doorsnede goed in.
Rol het deeg op een met licht bebloemd werkblad uit tot iets groter dan de vorm. Rol het deeg om de deegroller en leg het in de vorm. Druk het voorzichtig in de hoek en langs de rand. Snijd het overtollige deeg weg.
Leg een stuk bakpapier of aluminiumfolie op het deeg en vul de vorm met steunvulling.
Bak de bodem 15 minuten in de oven, haal hem eruit, verwijder de steunvulling en het bakpapier of aluminiumfolie. Zet de bodem terug in de oven en bak nog 5 minuten tot deze mooi lichtbruin is en gaar.

Bereidingswijze vulling:

Maak als de bodem in de oven staat de vulling door de yoghurt, custardpoeder, het ei en de suiker met een garde te mengen.
Schep de vulling in de voorgebakken nog hete bodem. Verdeel de abrikozenstukken erover. Strooi er de helft van de rietsuiker op en zet weer terug in de oven. Bak de taart in 35 minuten gaar.
Als de randen te bruin worden kun je de taart afdekken met aluminiumfolie.

Neem de taart uit de oven. Strooi er de overgebleven rietsuiker over en laat dit onder de grill karameliseren. Je kunt dit ook heel goed met een crème brûléebrander doen. Een klein zwart randje op het fruit is niet erg. Ik zou dat later nog doen maar ben het vergeten....

Laat de taart afkoelen, verwijder de vorm en serveer eventueel nog met slagroom.



























4 opmerkingen:

  1. Dit lijkt me lekker. Ik heb hem gemaakt met nectarines, maar deze versie ga ik zeker proberen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het was ook lekker, beetje fris maar dat is niet erg met dit weer...
      Goed idee van de nectarines, dat seizoen is een stuk langer, die ook maar eens maken.

      Verwijderen
  2. heerlijk! ik heb hem gemaakt voor de verjaardag van mijn dochter woensdag en hij werd erg gewaardeerd, sommigen namen wel 2 of 3 stukken pp. Dank voor het delen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is super leuk! Zo blijf je er tenminste niet mee zitten, iedereen blij.
      Graag gedaan en bedankt voor het reageren!

      PS nog gefeliciteerd met jullie dochter.

      Verwijderen