vrijdag 23 augustus 2013

Aubergine uit de oven



De aubergines doen het goed dit jaar, we hebben vijf planten in potten in de kas staan.
Het is een prachtig gezicht hoe de mooie lila bloem veranderd in een auberginetje.
Het vruchtje heeft gelijk al de mooie auberginekleur, bij paprika's is dat heel anders, die zijn eerst groen en verkleuren dan naar rood.

We hebben de eerst vier aubergines geoogst en daar deze 'auberginebootjes van gemaakt.
Het recept komt uit 'Veg' , simpel om te maken, de oven doet het meeste werk, en erg lekker.
We hadden er een groene salade en platbrood bij, het platbrood heb ik ook zelf gemaakt, dat zal ik eerdaags ook op de blog zetten. 

Ingrediënten voor 2 personen:

2 grote aubergines, ongeveer 700 g (ik had vier kleintjes)
3 teentjes knoflook, fijngesneden
2-3 snufjes gedroogde chilivlokken
4-5 el olijfolie
zeezout en versgemalen peper

Voor eroverheen:

4-6 el dikke volle yoghurt, ik heb geitenyoghurt gebruikt
8 blaadjes munt, fijngesneden


Bereidingswijze: 

Verwarm de oven voor op 190° C. Snijd de aubergines in de lengte doormidden. Maak met een klein, scherp mesje diepe sneden in het vruchtvlees, maar prik hierbij niet door de schil heen. Per aubergine zul je ongeveer 6-10 sneden moeten maken, op 1-2 cm afstand van elkaar, afhankelijk van hoe groot je aubergines zijn.
Vermeng de knoflook en chili met 2 el van de olijfolie. Houd een auberginehelft in je hand en knijp er een beetje in om de sneden iets te openen. Verdeel er wat knoflook-chiliolie overheen met een theelepeltje, waarbij je de achterkant van de theelepel gebruikt om het mengsel in de sneden te krijgen. Herhaal met de andere helften.
Leg de aubergines met de snijkant naar boven in een braadslede. Besprenkel met zout en peper en verdeel er nog wat extra olijfolie overheen - bijna al het auberginevruchtvlees zou met olie bedekt moeten zijn. Zet 50 minuten in de oven, tot ze diep goudbruin en flink geslonken zijn.

Laat de aubergines wat afkoelen. Dien ze heet of warm op met yoghurt en munt en wat extra zout.






Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen