woensdag 14 augustus 2013

Salade van nieuwe aardappeltjes






Afgelopen zondag hebben we de eerste aardappelen gerooid, de soorten waar het loof van afgestorven was zijn eruit. Er staat nu nog één soort waar het loof nog prachtig van is dus die kunnen nog wel een paar weken blijven staan, dan kunnen ze nog wat groeien.

We hebben een prima opbrengst, zowel van de gekochte pootaardappelen als van de geplante consumptieaardappelen. Ik heb van het voorjaar een pondje Ratte aardappelen gekocht, deze laten spruiten en gepoot. Deze zijn ook gerooid en we hebben twee kistjes vol, een super opbrengst dus.
Ook hadden we een stuk of wat truffelaardappelen gekregen deze hebben het ook prima gedaan.

Je kunt natuurlijk van alles met aardappel maar ik vind met zulke mooie nieuwe piepertjes een salade toch wel heel erg lekker.

Deze salade komt uit Plenty en is een topper!

Voor 4-6 personen
15 kwarteleitjes of 4 gewone eieren
150 g diepvriesdoperwtjes

800 g jonge krieltjes, gewassen maar niet geschrapt, of een ander klein aardappeltje
20 g basilicumblad
20 g peterselieblaadjes, plus wat extra fijngesneden peterselie om te garneren
60 g pijnboompitten
60 g parmezaan, fijngeraspt
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 dl olijfolie
1/2 theel. wittewijnazijn
een bos zuring (of munt), fijngesnip­perd
zout en zwarte peper

Doe de kwarteleitjes in een pan, overgiet ze met koud wateren breng het aan de kook. Laat ze tussen 30 seconden (halfzacht) en 2 minuten (hard) koken, afhankelijk van het gewenste resul­taat. Dompel ze in koud water en pel ze. Of kook de ‘gewone’ eieren een minuut of 6.

Blancheer de doperwten 30 seconden in kokend water, giet ze af en spoel ze koud.
Kook in een andere pan de krieltjes 15-20 minuten in kokend water tot ze gaar zijn maar niet uiteenvallen.

Doe in die tijd het basilicum met de peterselie, pijnboompitten, parmezaan en knoflook in een foodprocessor en pureer alles tot een pasta. Voeg de olie toe en schakel steeds kort de pulseer- knop in tot het een vloeibare pesto is. Giet hem in een grote schaal.

Giet de aardappelen af, snijd ze zodra u ze kunt vastpakken doormidden (ze nemen nog warm de smaken beter op) en doe ze met azijn, zuring en doperwten in de schaal met de pesto. Vermeng alles goed en plet de aardappelen eventueel iets zodat alle smaken zich mengen. Proef en voeg naar smaak zout en ro­yaal versgemalen peper toe.
Snijd de eitjes doormidden en schep ze door de salade. Garneer met fijngesneden peterselie.


Opbrengst van een pondje Ratte aardappeltjes


1 opmerking:

  1. Leuk met die truffelaardappeltjes erin.
    Een heerlijke aardappelsalade hè.

    Groet Judith

    BeantwoordenVerwijderen