donderdag 22 augustus 2013

Pasta carbonara met courgette




Pasta carbonara is bij ons een favoriet, helemaal bij Evert, hij vindt het heeeeerlijk!
We eten het niet vaak omdat er spek door de pasta gaat en wij eten zoveel mogelijk volgens de principes van 'Leven lang fit' en dan is de combinatie koolhydraten en eiwitten uit den boze.
Maar we 'zondigen' ook wel eens, zo ook met deze pasta.

Het mag natuurlijk helemaal geen carbonara heten omdat er ook courgette doorgaat, maar in grote lijnen is het hetzelfde en ik vind de courgette wel een lekkere aanvulling. Het maakt het toch nog wat gezonder en er is weer een courgette op, ook niet onbelangrijk.

Dit recept komt uit 'Thuis bij Jamie' van Jamie Oliver, er zijn natuurlijk heel veel recepten die net weer even ander zijn. Vaak worden er hele eieren gebruikt en witte wijn, wel of geen room. Een ding hebben ze allemaal gemeen, het is een machtig gerecht maar wel lekker.

Ingrediënten voor 2 personen:

250 g pasta, in het recept wordt penne gebruikt ik had fusilli
2 kleine courgettes, of 1 wat grotere in reepjes
2 eidooiers
0.5 dl slagroom
1 flinke hand vol parmezaan, geraspt
100 g pancetta of doorregen gerookt spek, in blokjes
paar takjes verse tijm
zout en zwarte peper

Bereidingswijze:
Doe de eidooiers, slagroom en de helft van de parmezaan in een kom en meng door elkaar en zet appart.

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking

Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote koekenpan of hapjespan en bak de spekblokjes krokant.
Doe de courgette, tijmblaadjes en een mespunt zwarte peper erbij, roer goed om zodat alles bedekt is met wat van de olie. Laat alles bakken tot de courgette goudbruin en wat zachter zijn geworden.
Laat op een laag vuur staan tot de pasta klaar is.

Giet de pasta af als die gaar is maar houd een kopje van het kookvocht achter.
Doe de pasta bij het courgettemengsel en meng alles, haal de pasta van het vuur en giet het eimengsel erover. Roer alles vlug door elkaar en voeg zo nodig wat van het kookvocht toe om het wat smeuïger te maken. De pan mag nu niet meer op het vuur, anders krijg je roerei.

Strooi de rest van de Parmezaanse kaas erover proef of er nog zout en peper bij moet  en ga dan direct eten. Als je de pasta te lang laat staan wordt het dik en klef.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen