donderdag 15 augustus 2013

Burgers van tuinbonen
En weer een recept met tuinbonen, deze keer de tuinbonenburgers uit 'Plenty'.
Het is wel even wat werk maar het resultaat is er naar. Op de foto zien ze er misschien niet zo lekker uit maar we vonden ze heerlijk!
De tuinbonen moeten dubbel gedopt dus daar kunnen we mooi de grote tuinbonen voor gebruiken. 
In het recept wordt spinazie gebruikt, ik heb snijbiet genomen omdat we dat in de tuin hebben. Jonge snijbiet kan prima en als het wat groter is kun je de nerven verwijderen.
Je kunt er een sausje van zure room bij serveren maar het hoeft niet. 

Voor 4 personen

¾ theel. van elk: komijn-, koriander- en venkelzaad
225 g spinazie of jonge snijbiet
3 eetl. olijfolie
500 g gedopte tuinbonen (vers of diepvries)
350 g aardappelen, geschild, in grove blokjes
½ verse groene chilipeper, zonder de zaadjes fijngehakt
2 tenen knoflook, fijngehakt
¼ theel. geelwortelpoeder
3 eetl. fijngesneden koriander
40 g paneermeel of panko
1 scharrelei
1¼ dl zonnebloemolie
4 partjes citroen
zout en zwarte peper


Bereidingswijze: 

Rooster de hele zaadjes in een droge koekenpan 3-4 minuten op hoog vuur, tot het lekker begint te ruiken. Wrijf alles in een vijzel tot poeder en zet opzij.

Laat de spinazie in een pan in 1 eetlepel olijfolie slinken. Knijp de spinazie als hij voldoende is afgekoeld uit. Hak grof en zet opzij.

Blancheer de tuinbonen een minuut in ruim kokend water (of iets langer, net hoe groot je tuinbonen zijn), giet ze af en spoel ze even onder de koude kraan. Druk de zachte groene boontjes uit de vliezen en gooi de vliezen weg.

Kook de aardappelen 15 minuten in gezouten water gaar. Giet ze af en doe de stukjes in een mengkom. Voeg direct de ontvelde tuinboontjes, gemalen zaadjes, chilipeper, knoflook. geelwortel, overgebleven 2 eetlepels olijfolie en wat zout en peper toe. Stamp alles met een pureestamper grof, het mag redelijk grof blijven met wat hele boontjes. Voeg de gehakte spinazie gesneden koriander en paneermeel toe. Proef of er nog zout en peper bij moet en meng het ei erdoor.

Vorm met vochtige handen (of met een ijsschep) platte koekjes van 5 cm doorsnee en 2 cm dikte. Leg ze minstens een half uur in de koelkast om op te srijven.

Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan en bak de koekjes op hoog vuur in 5 minuten aan elke kant goudbruin. Eet ze heet of warm met de partjes citroen. 


Meng voor het sausje de volgende ingrediënten door elkaar:

50 g Griekse yoghurt
50 g zure room
2 eetl. olijfolie
1 eetl. citroensap
1 eetl. fijngesneden koriander
Zout en zwarte peper
Geen opmerkingen:

Een reactie posten