maandag 12 augustus 2013

Courgettetaart met lemon curd






Het eerste stukje op mijn 'eigen' blog, dat is toch wel een klein feestje dus dat betekent taart!

Ik heb 'Hoe word ik een goddelijke huisvrouw' van Nigella Lawson er maar eens bijgepakt. Een boek met allemaal hartige en zoete taarten, cakes, pudding, koekjes, brood en andere lekkere dingen, dus het moest raar gaan wilde daar niet wat instaan.
Ik was er snel uit, het moest de courgettetaart met limoen curd worden, courgette genoeg en er stond ook nog een pot lemon curd in de koelkast.
Meestal zijn taarten met courgette hartig maar je kunt er dus ook prima een zoete taart mee bakken.
We vonden hem heerlijk, een smeuige taart met het fris zoete van de lemon curd.

Ingredienten voor het kapsel:

60 g rozijnen, optioneel
250 g courgette, gewogen voor het raspen
2 grote eieren
1.25 dl zonnebloemolie
150 g fijnen kristalsuiker
225 g zelfrijzend bakmeel
½ theelepel dubbelkoolzure soda
½ theelepel bakpoeder
2 taartvormen ø 21 cm, ingevet en bekleed met bakpapier
  ik heb 1 taartvorm gebruikt van 24 cm en de taart overlangs doorgesneden

Voor de vulling:

Een pot lemon of lime curd, kun je ook zelf maken maar ik had nog een pot staan

Voor de bovenkant:

200 g roomkaas
100 g poedersuiker, ik heb 30 g gebruikt
sap van een limoen of meer, naar smaak
2-3 eetlepels pistaches, gehakt, deze had ik niet in huis dus achterwege gelaten

Bereidingswijze: 

Verwarm de oven voor op 180C.
Laat de rozijnen, als je die gebruikt, wellen in een kommetje met warm water.
Was de courgettes maar schil ze niet. Rasp ze grof, als je ze te fijn rasp wordt het te papperig. Laat de geraspte courgettes in een zeef boven de gootsteen uitlekken.
Klop in een kom de eieren, olie en suiker romig. Zeef de bloem, dubbelkoolzure soda en bakpoeder erbij en blijf kloppen tot alles goed gemengd is. Roer nu de geraspte courgette en de uitgelekte rozijnen door het beslag. Giet het mengsel in de vorm(en) en bak ongeveer  30 minuten.
Het moet een klein beetje bruin zijn en stevig aanvoelen. Laat 5 tot 10 minuten in de vorm(en) op een rooster staan, haal er dan uit en laat verder afkoelen op het rooster tot je de vulling en de rest klaar hebt.




Klop voor de bo­venkant van de taart de roomkaas glad met de gezeefde poedersuiker en roer er dan naar smaak limoensap door. Ga nu de taart opbouwen. Snijd als je het kapsel in één vorm hebt gebakken deze  overlangs door en bedek de onderste helft met de lemon of lime curd. Leg de andere plak kapsel erop en smeer daar een dikke laag van het roomkaasmengsel op. Zet de taart in de koelkast om het roomkaasmengsel op te laten stijven. Je kunt er als je ze hebt vlak voor het serveren pistaches over strooien.








Nog een leuke variatie:

Je kunt van ditzelfde beslag ook muffins maken. Verdeel het beslag over een muffinvorm voor 12 muffins en bak ze gaar. Als ze afgekoeld zijn smeer je het roomkaasmengsel tussen de twee helften. Giet over elk muffin lemon of limoen curd. Zet ze in de koelkast tot ze koud zijn en bestuif ze vlak voor het serveren met poedersuiker.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten