dinsdag 27 augustus 2013

Geroosterde broccoli met chilipeper en knoflook
Maandag hebben wij altijd 'fruitdag' dan eten we tot aan het avondeten altijd alleen maar fruit. Daar zijn we een jaar of wat terug mee begonnen en dat houden we zomaar nog steeds vol.
Meestal eten we 's avonds dan iets van rijst of mihoen, in ieder geval geen zware kost.

Er waren twee stronken broccoli klaar in de moestuin, een heerlijke groente voor bij de rijst of mihoen.
Ik heb er de geroosterde broccoli met chilipeper en knoflook van gemaakt uit 'Het kookboek'  Het was voor de tweede keer dat ik dit maakte, de eerste keer zou ik het ook al op de blog zetten maar de foto vond ik te slecht, ja ook dat gebeurt nog regelmatig.....
Het is wel even wat werk om de broccoli te roosteren maar het resultaat is heerlijk.
We hebben de twee stronken opgegeten met brede rijstmie en gegrilde garnalen, het is natuurlijk ook lekker met een stukje zalm van de gril.


Ingrediënten:

Voor 2-4 personen
2 stronken broccoli (ca. 500 g)
120 ml olijfolie
4 tenen knoflook, in dunne plakjes
2 milde rode chilipepers, in dunne ringetjes
grof zeezout en zwarte peper
geroosterde geschaafde amandelen of
flinterdunne plakjes citroen (met schil), om te garneren (naar keuze)Bereidingswijze:

Verdeel de broccoli in roosjes (laat aan elk roosje een stukje sten­gel zitten). Vul een grote pan met royaal water en breng het aan de kook. Blancheer de broccoliroosjes 2 minuten. Laat ze niet lan­ger in de pan! Schep met een schuimspaan de broccoli uit het water en doe ze in een kom met ijskoud water om het kookproces direct te stoppen. Giet de broccoli af in een vergiet en laat hem uitlekken. De groente moet goed droog worden. Schep in een kom de broccoli met 3 eetlepels olijfolie en royaal zout en peper door elkaar.

Laat een geribbelde grillpan op hoog vuur in circa 5 minuten goed heet worden. Rooster de broccoliroosjes afhankelijk van het for­maat in enkele porties. De roosjes moeten niet te dicht bij elkaar liggen. Keer ze zodat er rondom grillstrepen ontstaan. Doe de broccoli in een schaal en gril alles op deze manier.

Doe intussen de overgebleven olie in een pan met de knoflook en chilipeper. Fruit ze op halfhoog vuur tot de knoflook goudbruin is. Laat knoflook en chilipeper niet verbranden - en bedenk dat ze van het vuur af nog nagaren. Giet de olie met knoflook en chilipe­per over de broccoli en schep alles door elkaar. Proef of er zout of peper bij moet.

Serveer de groente warm of lauw. Je kunt de broccoli vlak voor het serveren met amandelen of citroen garneren.


  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten